Prema podacima koji su dobijeni istraživanjem, naše mentalne sposobnosti počinju opadati još u 27 godini, objavili su britanski mediji.

Zaboravljanje ključeva, "gubljenje" misli, te zaboravljanje određenih riječi najčešće se pripisuje starosti, no nova studija američkih znanstvenika je pokazala da starenje počinje čak u dvadesetim godinama našeg života.

U istraživanju je učestvovalo 2000 žena i muškaraca u dobi od 18 do 60 godina. Obrazovane osobe dobrog zdravlja imale su zadatak da rješavaju zagonetke, te opisuju detalje nekih mjesta.

Devet od 12 ispitanika u dobi od 22 godine je postiglo najbolje rezultate, obznanili su istraživači sa Univerziteta u Virdžiniji.

Nešto slabiji rezultat ostvarile su osobe u dobi od 27 godina, dok se kod 37-godišnjaka uočio dosta velik pad memorije.

"Rezultati do kojih smo došli sigurno će javnosti poslužiti da shvati kako starenje ne počinje kada se ode u penziju, već puno ranije, s toga se moraju poduzeti određene mjere kako bi se starenje usporilo", kazao je profesor Timothy Salthause.

Ali naučnici sa Univerziteta u Virdžiniji, koji su svoje istraživanje objavilli i u naučnom časopisu "Neurobiology Of Aging", kažu da ima i dobra vijest. A to je da su istraživanjem došli do rezultata da starije osobe imaju više znanja o opštim stvarima, nego mlađe osobe.