Američki preparat za mršavljenje 'Alli' koji bi se u evropskim apotekama mogao naći već ovog ljeta, pomoći će mnogima kojim se pokušavaju riješiti suvišnih kilograma.

'Alli' je nova, poboljšana verzija lijeka Xenical koji se može kupiti samo na ljekarski recept, a američki proizvođač ovog preparata 'GlaxoSmithKline' tvrdi da se tjelesna težina putem ovog preparata gubi i skoro upola brže nego konvencionalnim dijetama.

Ove tablete rade na principu skupljanja masti u želucu i tako ne daju masnoćama da se apsorbuju, no proizvođač napominje da osoba koja uzima preparat treba biti oprezna jer će nekad 'hitno trebati toalet jer masnoće moraju van '.

Također, lijek može iz organizma izbaciti i važne vitamine pa se uz njega preporučuje uzimati i neki multivitaminski dodatak prehrani.
Od prodaje 'Allija' proizvođač je u toku prošle godine zaradio oko 400 miliona dolara, no neki ljekari su oštro stali protiv njegovog uzimanja.

'Ako ovaj lijek uzimate bez nadzora, jedino što ćete dobiti je 100 kalorija manje npr. zamislite da nakon velike porcije pomfrita na tanjiru ostavite par krompirića i tako smanjite unos kalorija,a s druge strane možete nauditi probavnom traktu', rekao je Gareth Williams, jedan od profesora na engleskom Univerzitetu Bristol koji se bavio analizom ovog preparata za mršavljenje.