Samo jedna konzerva energetskog pića bez šećera koje "vam daje krila" može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara, čak i kod mladih osoba, upozoravaju australski naučnici.

U britanskoj studiji u kojoj su učestvovali studenti otkriveno je da konzumiranje samo jedne konzerve, tj. 250 ml Red Bulla povećava gustoću krvi, pa tako i rizik od smrtonosnih krvnih ugrušaka.
Istraživački tim je zaključio da bi zapravo dva sastojka ovog pića, kofein i taurin, mogla imati strašne posljedice na srce, kada se zajedno unose u organizam.

"Samo jedan sat nakon što su popili Red Bull njihovi krvotoci više nisu bili normalni, već su nalikovali na krvotoke koje susrećete kod pacijenata koji boluju od kardiovaskularnih oboljenja", objasnio je za Daily Mail istraživač Scott Willoughby iz istraživačkog centra za kardiovaskularna oboljenja u Adelaideu.
"Ako se poveća gustoća krvi i ujedno smanji sposobnost krvnih žila da razbijaju to zgušnjavanje krvi, imate veoma ozbiljnu situaciju. Ako tome dodate i druge rizične faktore za kardiovaskularna oboljenja poput stresa i visokog krvnog pritiska, onda bi vam život mogao biti ugrožen", dodao je doktor Willoughby te priznao kako su ga dobiveni rezultati "šokirali", pa više nikada neće posegnuti za Red Bullom.

"Također, osobe koje pate od srčanih problema ili problema s cirkulacijom trebale bi dobro razmisliti prije nego što kupe ovaj napitak bogat kofeinom", poručio je voditelj studije.
Rezultati studije su šokirali i ispitanike, koji su ranije svake noći znali popiti i do osam konzervi Red Bulla, kako bi ostali budni i učili.

Zanimljiv je podatak da je popularno energetsko piće Red Bull već zabranjeno u Norveškoj, Urugvaju i Danskoj, upravo zbog straha od štetnosti po ljudsko zdravlje. Uprkos tome, ova kompanija je prošle godine prodala 3,5 milijardi konzervi i boca Red Bulla u čak 143 zemlje svijeta.

Idejni tvorac jednog od najprodavanijih energetskih pića na svijetu je 80-ih godina bio direktor marketinga u jednoj austrijskoj kompaniji za proizvodnju pasta za zube.

Jedna konzerva sadrži 80 mg kofeina, što je približno jednako šolji filter kafe ili dvjema šoljama instant kafe.