Tri ili više šolja zelenog čaja dnevno uveliko smanjujete rizik od moždanog udara, tvrde naučnici.

Ako dnevno konzumirate najmanje tri šolje indijskog ili kineskog čaja rizik da pretrpite moždani udar je pet puta manji, smatraju naučnici s kalifornijskog državnog Univerziteta.
'Našim istraživanjem došli smo do saznanja da indijski i kineski čaj mogu smanjiti rizik od moždanog udara za nevjerovatnih 21 %. Ustvari, govoreći jednostavnim jezikom- što više čaja, to više šanse da nikad ne pretrpite moždani udar', izjavio je Dr. Lenore Ara, jedan od autora studije.
Istraživanje je pokazalo da crni i zeleni čaj sadrže iste antioksidanse kao i neke vrste voća, te crveno vino, a koji pouzdano štite krv i krvne sudove od oštećenja.
Naučnici su istakli da uobičajeni biljni čajevi nemaju moć da spriječe moždani udar, i da se ljekoviti antioksidansi nalaze u biljci čajevac latinskog naziva Camellia sinensis, a najvažniji od njih je aminokiselina teatin.
Zeleni čaj je zdraviji od crnog jer je obrađen samo parom da se ne bi uništili enzimi,a budući da nema procesa oksidacije i fermentacije, on zadržava svoju zelenu boju i gotovo sve druge dragocjene sastojke.
Suprotno tome, crni čaj je fermentiran, a proces oksidacije je toliko intenzivan da se boja pod utjecajem enzima promjenila u gotovo crnu. Kada se pripremi, zato djeluje tamno, a ponekad ima i crvenkastu boju.
Istraživanje je objavljeno na međunarodnoj konferenciji Američke asocijacije za borbu protiv moždanog udara u San Diegu.