REZULTATI STUDIJE

Jeste li ikad primijetili da u trenucima kad ste pod stresom često i obolite? Bilo da se radi samo o blažoj prehladi ili vas “pokosi” stvarno nešto jače, sada su i nova istraživanja pokazala da upravo stres može utjecati na imunološki sistem.

Studija je objavljena u časopisu Proceedings Of The National Academy of Sciences, naučnici su istraživali kako različiti oblici društvenog stresa – uključujući stresne životne događaje, kronični stres, svakodnevnu diskriminaciju i životnu diskriminaciju – utječu na zdravlje 5744 odrasle osobe.

Također, u istraživanju je objašnjeno da i stres utječe na činjenicu zašto se mnoge žene osjećaju iscrpljeno nakon mjesečnica. Oslabjeli i ostarjeli imunološki sustav dovodi i do većeg rizika od bolesti poput raka i kardiovaskularnih bolesti, prenosi portal Ljepota i zdravlje.

Istraživači su otkrili da starenjem imunitet prirodno pada te to znači da svako ima sve niži postotak svježih stanica koje se bore protiv bolesti.

Tako se javlja imunosenescenija – postupno slabljenje imunološkoga sistema starenjem organizma. To znači da je imunološki odgovor sve slabiji s godinama te se organizam sve teže bori s bakterijama i virusima, a imunološki sistem katkad napada i zdrave stanice vlastitoga tijela. A upravo stres ubrazava to stanje.

Imunološki sistem i stres ukazuju na neke aktualne probleme, poput toga da ste često prehlađeni ili ste osjetljivi na COVID-19, koji je trenutno opet u porastu.

KAKO SMANJITI STRES I RIZIK OD BOLESTI?
Ono što često pišemo i napominjemo, stres je ono što treba ograničiti. Ali postoje neki izvori stresa koje je nemoguće kontrolirati – poput finansija, tugovanja. Znanstvenici i ovdje imaju rješenje – vježbanje i kretanje.

Dokazano je da više kretanja, kao i poboljšanje drugih čimbenika kod načina života kao što je prehrana usporava starenje, komponente imuniteta koje bi mogle biti kritične.

Sve to povezano je sa stresom, a neke studije sugeriraju da je dovoljno 20-30 minuta vježbanja dnevno te da već to dovodi do toga da se osjećate otpornije na neke bolesti, ali i time utječete na dugoročno zdravlje i zaštitu.