LJEKARI OBJASNILI

Voda je esencijalni hranjivi sastojak, što znači da naše tijelo ne može samo proizvoditi dovoljno da zadovolji svoje osnovne potrebe.

Oko 60 posto ljudskog tijela sastoji se od vode, što se razlikuje u zavisnosti od starosti, spola i nivoa hidratacije. Međutim, tijelo prirodno gubi vodu svakodnevno kroz normalne procese kao što su mokrenje, znojenje, pa čak i izdisanje.

Neki faktori poput vježbanja, visokih temperatura ili određenih lijekova mogu učiniti da gubite tečnost još brže.

Ali bez obzira na vaše specifične potrebe za vodom, jedno je sigurno, vodu moramo piti svakodnevno.

Kada spavamo, naše tijelo nastavlja koristiti i gubiti tečnosti tokom cijele noći bez dopune. Zato, čaša vode kada se probudimo može imati puno prednosti.

Rehidrira vas nakon noći bez vode

Naš organizam je prirodno u dehidriranom stanju ujutru. Tako da ujutru nadoknađuje izgubljenu tečnost. Ovo je posebno važno ako spavate otvorenih usta ili u toploj prostoriji, a još više ako ste prethodne noći popili alkohol.

Povećava nivo energije

Dehidratacija može nas učiniti umornim, voda ujutro može pomoći da se ovo spriječi tako što će pokrenuti proces rehidratacije, osiguravajući da tkiva i organi dobiju tečnost koja im je potrebna što je prije moguće.

Pokreće varenje

Smatra se da je voda ključna za zdravo varenje. Hidratacija pomaže u ublažavanju zatvora, uobičajenog neželjenog efekta dehidratacije. Topla voda posebno ima potencijal da razgradi hranu koju ste jeli brže od hladne vode, piše Real Simple.

Izvor: Faktor