ZDRAVLJE ZUBI

Neke od namirnica u čijem okusu svakodnevno uživate imaju razarajući učinak na vaše biserno bijele zube i desni.

Vrhunski stomatolozi napravili su listu namirnica koje trebate izbjegavati – neke će vas sigurno iznenaditi!

1. Kokice
Odložite odmah tu zdjelu kokica u kojima uživate uz svoju omiljenu seriju. Svakodnevno u stomatološku ordinaciju dolaze ljudi s ispucalim zubima zbog grickanja prepečenih zrna kokičara, da uopće ne spominjemo ljusku koja se zavuče ispod zubnog mesa i uzrokuje bol.

2. Sušeno voće
Koliko god uživali u okusu sušenog ananasa i zdravstvenim prednostima vlakana koje unosite jedući suhe šljive, morate znati da je sušeno voće prva katastrofa za vaše zube.

Osim što sadrži visoku koncentraciju šećera, sušeno voće lijepi se za neravnu površinu vaših kutnjaka i uzrokuje pojavu karijesa.

3. Topla voda s limunom
Ukoliko ste negdje čuli da je topla voda s limunom izvrstan i zdrav napitak za početak dana, razmislite dvaput prije nego usvojite ovu naviku jer mogli biste oštetiti caklinu na zubima.

Redovno izlaganje zubala kiseloj hrani i pićima može doslovno otopiti caklinu i pritom izložiti štetnim utjecajima unutrašnji sloj zuba koji je žući od cakline i vrlo osjetljiv.

4. Led
Vrijeme je da prestanete uživati u drobljenju leda vlastitim zubima. Led je naprosto pretvrd za zubnu caklinu i uzrokuje mehanička oštećenja na zubima (pukotine). Čak može i odlomiti komad zuba.

5. Energetski napitci
Osim što su iznimno kiseli i imaju nizak pH, energetski napitci prave su šećerne bombe.

Stomatolozi upozoravaju na trend porasta karijesa među studentima koji redovito piju energetska pića, jer ih cijelu noć drže budnima dok se pripremaju za ispite ili se provode po klubovima.

Tekućina jednakomjerno prekriva sve zube i ima jednako loš učinak na njih. Prestanite s ovom navikom jer biste u protivnome mogli završiti s ustima punim karijesa.

6. Konzervirano voće
Mislite li da je konzervirano voće zdravo samo zato što na konzervi stoji natpis „voće“, razmislite ponovo. Premda je voće uvijek zdrav izbor na jelovniku, ono koje dolazi u konzervi posve je druga priča. Ako je natopljeno sirupom i obloženo šećerom to je samo jedan korak do slatkiša.

7. Gazirana voda
Vaše omiljeno piće koje ne sadrži umjetne boje, šećer niti kalorije u stvarnosti nije toliko zdravo.

Istraživanja su pokazala da izlaganje zuba vodi kojoj je dodan ugljični dioksid na zubnu caklinu ima jednako loš učinak kao i sok od narandže.

8. Gumeni bomboni
Izbjegavajte gumene bombone svih boja i oblika u širokome luku jer uništavaju zube. Naime, dok ih žvačete oni se lijepe i za najmanje dostupna mjesta na zubima, a poznato je da što duže su zubi u kontaktu sa šećerom to se u usnoj šupljini proizvodi više kiseline koja je odgovorna za množenje bakterija koje uzrokuju karijes.

9. Meso s roštilja
Žao nam je što ćemo vam uništiti veselje zbog roštilja koji planirate ovaj vikend, ali morate znati da su raznovrsne ljepljive i pikantne marinade samo drugo ime za karijes.

„Meso s roštilja, poput mariniranih svinjskih rebara, vjerovatno je najgore što se može dogoditi vašim zubima zbog karameliziranog šećera koji umak sadrži“, upozoravaju stomatolozi.

Također, postoji opasnost da vam se odlomi komadić zuba kad zagrizete u dio mesa na kojem je karamelizirani šećer suviše otvrdnuo. Naravno, tu je i pitanje samog šećera koji ima poguban utjecaj na zdravlje zuba.

10. Granola pločice
Granola pločice možda jesu pune vlakana i minerala, ali su strašne za oralnu higijenu i nisu zdrave koliko ste mislili.

Sadrže količinu šećera koja nije dobra za zube, a neke industrijski proizvedene pločice obložene su dodatnim hrskavim slojem šećera koji može uzrokovati pukotine na zubima, piše Ordinacija.