...

“Nemojte da mislite da se pandemija COVID-a povlači. Možda će se razvijati i postati ozbiljnija”, upozorili su ove sedmice stručnjaci.

BA.4 i BA.5 najnovije su podvarijante vrlo zarazne varijante omicron, a čini se da imaju neke karakteristike koje bi mogle da predstavljaju novi talas COVID-a.

Ove podvarijante su krajem prošlog mjeseca označene su kao "varijante koje izazivaju zabrinutost". Prvi put su otkrivene u Južnoj Africi u januaru. Danas se sve više pojavljuju u SAD, a američki centar za prevenciju bolesti je u utorak saopštio da BA.4 i BA.5 sada čine 21 posto slučajeva COVID-a širom zemlje.

"Čini se da su ove dvije podvarijante bolje u izbjegavanju zaštite od vakcine i imuniteta od prethodnih infekcija", kažu stručnjaci.

"Vrlo sam zabrinut", rekao je za Reuters dr. Gregory Poland, šef istraživačkog tima za vakcine klinike Mayo.

Stručnjaci kažu da sposobnost BA.4 i BA.5 da izbjegnu slojeve zaštite čini reinfekcije vjerovatnijim, što može da donese drugi talas virusa.

Mogu li BA.4 i BA.5 da prouzrokuju teže oblike bolesti?

Sveukupno, varijanta omicron proizvela je blaži oblik bolesti od prethodnih varijanata poput alfe i delte. To je zato što omicron prvenstveno utiče na gornje disajne puteve, izazivajući simptome slične prehladi ili alergiji, umesto da se smjesti u pluća, što je rane varijante učinilo tako smrtonosnim.

No, Guardian je ove sedmice izvijestio o istraživanju sa Univerziteta u Tokiju koje sugeriše da su podvarijante BA.4, BA.5 i BA.2.12.1 možda evoluirale da bi ponovo ciljale plućne ćelije umjesto tkiva gornjih disajnih puteva, čineći ih sličnim alfi ili delti.

"Naša istraživanja sugerišu da je rizik od ovih varijanata, posebno od BA.4 i BA.5, za globalno zdravlje potencijalno veći od rizika izvornog BA.2", rekao je glavni autor studije Ke Sato.

Zdravstveni stručnjaci kažu da BA.4 i BA.5 ne izazivaju težu bolest od drugih oblika omicrona, a vakcine i booster doze i dalje pružaju snažnu zaštitu od ozbiljnih oblika bolesti. No, nevakcinisane osobe su ranjive, a kontinuirana sposobnost virusa da mutira znači da pandemija nije gotova, piše portal Eat this.