Panika

Taman što su epidemiolozi uhvatili malo predaha nakon što je panika zbog covida posustala, telefoni su najednom opet počeli zvoniti.

Posebno u Ujedinjenom Kraljevstvu u kojemu je u petak navečer službena brojka zaraženih ili potencijalno zaraženih glasila 20.

Ovog puta u pitanju nije koronavirus, nego naučnicima nešto ipak poznatije - majmunske boginje, virus iz porodice malih boginja koji se svijetom širi zabrinjavajućom brzinom te kojim je zasad zaraženo ili se pak sumnja u zarazu kod sve skupa 142 osobe u 11 zemalja izvan Afrike.

"Dosad je bilo dosta mirno, ali sad je opet sve poludjelo od poziva", rekao je novinarima The Timesa profesor virologije na Sveučilištu u Nottinghamu Jonathan Ball, piše Jutarnji.hr.

Zasad se tumači kako se virus uglavnom širi među starijim muškarcima, najčešće biseksualne ili homoseksualne orijentacije, ali zabilježen je i jedan slučaj zaraženog djeteta koje se trenutno nalazi na intenzivnom odjelu bolnice u Londonu.

Majmunske se boginje tako po prvi puta sada šire unutar granica Ujedinjenog Kraljevstva čime on prestaje biti uvezeni virus, a lanci transmisije polako se formiraju tamo gdje je to dosad bilo zabilježeno, posebno s obzirom na činjenicu da su se majmunske boginje dosad u UK uglavnom uvozile iz Nigerije. Recimo, piše The Times, nekoliko slučajeva zabilježeno je tijekom 2018. i 2019. godine, no britanske bolnice sada u strahu od širenja virusa savjetima targetiraju uglavnom biseksualne i homoseksualne osobe kako bi što prije prepoznale simptome te na vrijeme spriječile širenje bolesti.

Osim u UK, virus se širi i globalno pa su tako slučajevi zabilježeni u SAD-u, Švedskoj, Španjolskoj, Portugalu i Australiji, a iako je dosad postojalo uvjerenje kako se majmunske boginje teško šire među ljudima, znanstvenici su zabrinuti.

"Osjećamo kako nismo dovoljno upoznati s činjenicom koliko bi se brzo ovo moglo širiti i da bi stvari mogle biti malo drugačije od onoga što inače očekujemo od majmunskih boginja", iskrena je Jennifer McQuiston iz američkog Centra za kontrolu zaraze i prevenciju.

Ipak, čini se kako je i više nego dovoljno dokaza da majmunske boginje neće postati problematične poput covida.

Kao prvo, zasad je malo vjerojatno da je virus evoluirao na način kojim bi se povećavala brzina njegove transmisije, a Suresh Mahalingam s australskog Sveučilišta Griffith novinare uvjerava kako je on stabilan jer je, za razliku od virusa koji uzrokuju gripu i covid, formiran oko dvostrukog lanca DNK.

"Ovi virusi su DNK virusi, a šanse za genomske mutacije su minimalne, stoga nema značajne zabrinutosti zbog pojave novih varijanti”, rekao je, a zasad to potvrđuje i sekvencioniranje nekoliko uzoraka majmunskih boginja prikupljenih u Portugalu.

Pa ipak, ukoliko se virus nije promijenio, što onda uzrokuje njegovo dramatično širenje?

Moguće je da smo mu podložniji - naime, cjepivo koje se ljudima davalo protiv malih boginja imalo je 85-postotnu zaštitu i protiv majmunskih boginja, no ono se u UK ne daje tamo negdje od 1971. godine dok je u ostatku svijeta njegova primjena prestala najkasnije do 1978.

Stoga, kako je cjepivo protiv malih boginja primio iznimno malen broj ljudi mlađih od 50 godina, izgledno je da više na ovaj virus nismo imuni što znanstvenici upozoravaju od 2010. godine. Na temelju studija Svjetske zdravstvene organizacije iz 2020. godine, pretpostavka je da bi majmunske boginje, zbog gubitka imuniteta, imale R razine 2.13 što znači da bi svaka zaražena osoba zarazila još najmanje dvoje dok je taj isti R osamdesetih godina, kad je cjepivo protiv boginja još relativno nedavno bilo univerzalno primjenjivano, iznosio 0.32. Do 2012. godine već je narastao na 0.85, a u današnje vrijeme, kad je na boginje imun tek malen broj ljudi, znanstvenici pretpostavljaju da bi on mogao iznositi preko 2.

Tu je onda još i socijalni moment širenja virusa kroz seksualni kontakt, iako to naravno nije jedini način kako se on širi i zbog čega su danas mnogi kritični što su neki znanstvenici širenje majmunskih boginja iskoristili za stigmatizaciju osoba biseksualne ili homoseksualne orijentacije.

Zaključno - majmunske su boginje neugodne, uzrokuju osip, groznicu i glavobolju te imaju smrtnost otprilike jedan posto, no znanstvenici vjeruju da je kontrola širenja ovog virusa daleko jednostavnija nego kod covida, uglavnom jer se širi među onima sa simptomima te ima puno dulji period inkubacije, od šest do 13 dana, što epidemiolozima ostavlja puno dulji period za otkrivanje zaraženih kontakata.

"Nije izgledno da će majmunske boginje postati pandemija. Ukoliko pametno upotrijebimo cjepivo protiv boginja, koje imamo, sve bi trebalo biti pod kontrolom", kazao je britanski profesor Paul Hunter.