DIJETETIČARI OBJASNILI

Dodatak gledanju filmova ili serija, kokice su lagani zalogaj u kojem uživaju gotovo svi. Savršene su za grickanje i praktične, a često zarazne, stoga se teško zaustaviti dok ne dođete do dna posude.

Dijetetičari u medicinskom stručnom odboru Eat This, Not That otkrili su neke pozitivne, ali i negativne posljedice jedenja kokica.

Vlakna i proteini

Kokice mogu biti dio zdrave prehrane jer sadrže vlakna i proteine i mogu vas zasititi s manje kalorija”, kaže dijetetičarka Amy Shapiro. Konzumiranje kokica pruža zadovoljavajući osjećaj hrskavosti, a možete pojesti veliku porciju bez da se brinete da ste unijeli previše kalorija ili dodanih grama masti.

Može uzrokovati plinove

“Kokice mogu uzrokovati plinove i nadutost”, kaže Shapiro. Ako je to slučaj kod vas, Shapiro predlaže da kontrolirate na svoje porcije, žvačete hranu i pazite da pijete vodu. “Kokice su izvrstan izvor vlakana; međutim, bez dovoljno vode, prehrana bogata vlaknima može dovesti do nelagode i zatvora”, kaže Shapiro.

Antioksidansi

“Kokice sadrže vrstu antioksidansa zvanu fenolne kiseline”, kaže Shapiro. “Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oštećenje stanica.”

Zapravo, istraživanje koje je objavilo Sveučilište Scranton izvijestilo je da kokice sadrže više zdravih antioksidativnih tvari zvanih “polifenoli” nego voće i povrće. Studija je otkrila da je broj polifenola pronađenih u kokicama do 300 miligrama po porciji.

Oprez zbog dodataka

“Dok su kokice napravljene od cjelovitog kukuruza i sadrže mnogo hranjivih tvari, ako im dodajete velike količine maslaca i soli, dodajete im i kalorije,” kaže Shapiro. Bolja opcija je začinsko bilje za postizanje odličnog okusa.

Kupovne gotove kokice, na primjer, često sadrže trans masti kao i zasićene masti. Obje vrste masti su vrste koje biste trebali ograničiti u prehrani.

Autor: Index.hr