VODEĆI AMERIČKI EKSPERT

Dr. Anthony Fauci izjavio je da je koronavirus sada pod boljom kontrolom u Sjedinjenim Državama, ali da pandemija nije okončana – i da je trenutni izazov kako da se održi poboljšanje situacije.

– Nalazimo se u drugačijem momentu pandemije – izjavio je Fauci, vodeći američki ekspert za zarazne bolesti, u intervjuu za Associated Press.

Nakon brutalnog zimskog razbuktavanja epidemije, “ona se usporila i prešla je u fazu znatno podložniju kontroli, ali to uopće ne znači da je pandemija okončana”, kazao je.

Njegovi komentari za AP uslijedili su nakon što je u emisiji “NewsHour” TV mreže PBS izjavio da su Sjedinjene Države “izvan pandemijske faze” i također je kazao za Washington Post da je zemlja konačno “izvan poptpuno eksplozivne pandemijske Faze”.

Faucijevi komentari također odražavaju kako se američke zdeavstvene vlasti sad bore s narednom fazom pandemije – da održe brojke zaraženih i hospitaliziraih u održivim parametrima – i da nauče živjeti s onim što je još mutirajući i i nepredvidivi virus.

Autor: Fena