POZITIVNI EFEKTI

So u umjerenim količinama važan dio vaše prehrane. To je elektrolit, što ga čini ključnim za održavanje homeostaze u tijelu, omogućavajući mnogim tjelesnim funkcijama da rade glatko i postojano.

Također, pomaže u ravnoteži tečnosti i minerala, kao i pomaže u kontroli pokreta mišića. Ako nemamo dovoljno natrijuma, žudimo za njim. Natrijum također ne sadrži kalorije, zbog čega može izgledati kao dobar dodatak vašoj hrani, dodajući dodatni ukus vašim obrocima.

Međutim, previše natrijuma može dovesti do negativnih posljedica. Jedan od tih efekata je potencijalno povećanje rizika od srčanih bolesti. Ako ste u opasnosti od srčanih bolesti ili imate srčano oboljenje, važno je paziti koliko natrijuma unosite. Prema novoj studiji objavljenoj u The Lancet Journalu, smanjenje unosa natrijuma može pomoći u sprječavanju preopterećenja tekućinom i nepovoljnih ishoda za pacijente sa srčanom insuficijencijom.

U studiji, istraživači su uzeli informacije iz međunarodnog, otvorenog, randomiziranog, kontroliranog ispitivanja, poznatog i kao SODIUM-HF. Ispitivanje je uključilo pacijente koji su imali 18 godina ili više, koji se nalaze na 26 lokacija u šest zemalja. Ovi podobni pacijenti su imali kroničnu srčanu insuficijenciju i primali su optimalno podnošljiv medicinski tretman prema smjernicama – najpovoljniju dozu lijeka ili tretmana koji ne uzrokuje neprihvatljive nuspojave. Pacijenti su nasumično raspoređeni na uobičajeni tretman prema lokalnim smjernicama ili na dijetu s niskim udjelom natrija od manje od 100 milimola (mmola) dnevno.

Istraživači su zatim osmislili Studiju dijetetskih intervencija kako bi testirali da li smanjenje natrijuma u ishrani smanjuje učestalost budućih kliničkih događaja. Dodijelili su 806 pacijenata na dijetu sa niskim unosom natrija između 24. marta 2014. i 9. decembra 2020. Nakon ispitivanja, utvrdili su da se hospitalizacija uzrokovana kardiovaskularnim bolestima dogodila 2 posto manje kod pacijenata na dijeti sa niskim unosom natrija u odnosu na pacijente na uobičajenoj njezi.

Prema Klivlendskoj klinici ograničavanje natrijuma u vašoj ishrani pomaže u smanjenju količine dodatne tečnosti oko srca, pluća i nogu. Ako imate višak tekućine u tijelu, to uzrokuje da vaše srce radi teže. Ovo će potencijalno povećati vaš krvni pritisak.