BRZA DIJAGNOSTIKA

Suosnivač Microsofta Bill Gates smatra da Lumira, uređaj za dijagnosticiranje različitih bolesti treba biti što dostupniji. Ovo je istakao kao jednu od mjera za preveniranje pandemije.

Multimilijarder Gates je spomenuo Lumiru na posljednjem obraćanju na konferenciji Ted na kojoj je govorio o tome kako bi se pandemija koronavirusa mogla učiniti posljednjom pandemijom. Upravo je fondacija, kojom je do sada upravljao zajedno s bivšom suprugom Melindom, finansirala i razvoj spomenutog uređaja.

Kompanija LumiraDx je formirana 2014. godine i sjedište joj je u Londonu. Ron Zwanziger je na njenom čelu, a predstavljena se kao kompanijom koja proizvodi uređaje za dijagnosticiranje oboljenja, razvija sisteme zdravstvene samopomoći i zdravstvene baze podataka.

Lumira je uređaj za brzu dijagnostiku koronavirusa. Tvrdi se da je učinkovitiji, praktičniji, ali i jeftiniji od postojećih uređaja iste namjene. Shodno tome, pristupačniji je i siromašnijim državama. S obzirom na prethodno navedeno te da je brza dijagnoza ključna za suzbijanje pandemije, pojedini smatraju da je ovo uređaj koji će "promijeniti sve (game changer)".

Uzorak se nanosi na traku u uređaju, a potom slijedi analiza koja traje nešto više od 10 minuta. Potom se dobijaju rezultati koji sadrže sve potrebne podatke o pacijentu. Osim za dijagnostiku koronavirusa, može se koristiti za dijagnostiku poremećaja koagulacije, kardiovaksularnih oboljenja i dijabetesa.