POZNATO?

Čak i onda kada prštimo od zdravlja, a ni kad sezona alergija nije na vidiku, nije nemoguća pojava probuditi se začepljenog nosa. Za mnoge je to neugodna pojava, no sada je poznato kako se uzrok za istu može kriti u čestoj navici koju upražnjavamo upravo pred odlazak u krevet.

Oni koji vode načina o ishrani vjerovatno znaju brojne prednosti koje nam ono može donijeti, a jedan od njih tiče se i ove neugodne pojave s kojom smo se svi bar jednom sreli.

Čak i onda kada smo potpuno zdravi, ne borimo se sa alergijama te smo promijenili zrak u prostoriji u kojoj spavamo, moguće je da se idućeg jutra probudimo dišući na usta jer naš nos "ne radi" kako treba.

Pitajući se zašto je tako, stručnjaci su otkrili da na isto može utjecati i ono što, ali i kada unosimo u organizam.

Na naše disanje, naime, mogu utjecati i određeni rituali u ishrani poput jedenja kasno navečer, ali i uzimanja začinjene ili kisele hrane.

Za začepljen nos najčešće je kriva gastroezofagealna refluksna bolest, kiselina koja, za vrijeme ležanja i spavanja, često "zaluta" tamo gdje ne treba.

Osim što može izazvati začepljenost nosa, ista može biti uzrok i kašlja stezanja dišnih organa, ali i bolnog gutanja, neprijatnog zadaha i suhoće u ustima te pojačanog lučenja pljuvačke.

Spomenuta kiselina najčešće pogađa pušače, osobe koje se bore sa gojaznošću, trudnice ili osobe koje uzimaju određene lijekove, no ista nije nepoznanica ni kod ostalih ljudi, kao ni djece.

Kako bi se riješili ove neugodne pojave za početak povedite računa o tome da pred spavanje ne konzumirate obilne obroke ili iznad navedene namirnice.

Preporučuje se da ne konzumirate alkohol, cigarete, kisele voćne sokove, čokoladu, pepermint i slične namirnice.

Također, sa svojim doktorom možete provjeriti da li neki od lijekova koje uzimate mogu izazivati nastanak kiseline te kako taj problem riješiti.