STRUČNJACI OTKRIVAJU

Simptomi nadutosti mogu se razlikovati ovisno o uzrocima. Obično su prisutni težina i pritisak u želucu odmah nakon jela, uz povećanu količinu zraka u želucu.

Mogu se javiti bolovi u trbuhu. Ponekad se osoba može žaliti na grčeve, a jedan od popratnih simptoma može biti i pojava opstipacije ili zatvora, piše webmd.com.

Želite li izbjeći nadutost stručnjaci za prehranu ističu kako je dobro izbjegavati mliječne proizvode, grahorice i prevelike količine voća.

No postoje namirnice koje će vam pomoći da se riješite "kamena u želucu".

Avokado
Ovo voće možda vam i nije omiljeno, ali je prepuno kalija, a tijelu je potreban kalij kako bi reguliralo nivoe natrija. Zauzvrat će organizam lišavati zaliha vode u tijelu. Što bolje ovaj sistem funkcionira, to ćete manje biti naduti.

Banane
Banane sadrže puno kalija, a jedna studija pokazala je da žene koje jedu banane prije svakog obroka puno rjeđe dožive nadutost.

Celer
Ako želite pospješiti probavu, grickajte celer, a kao bonus on nudi i flavonoide koji sprečavaju upalne procese u tijelu, pa i u crijevima.

Kurkuma
Studije pokazuju kako kurkumin može umiriti probleme s probavom, ali i problem nadutosti.

Nana
Studije su pokazale kako kapsule nane mogu pomoći opuštanju mišića u probavnom sistemu, a to uzrokuje otpuštanja nadutosti u trbuhu. Čaj može imati isti efekt.

Šparoge
Možda su vam poznate po pričama kako od njih mokraća ima neugodan miris, ali se radi o dobrom izvoru inulina, netopivih vlakana koje hrane dobre bakterije u crijevima i potiču probavu.

Komorač
Možete žvakati njegove sjemenke ili ih zdrobiti, pa od njih pripremiti čaj pomoću kipuće vode. Ljekoviti spojevi u spomenutim sjemenkama opuštaju mišiće u probavnom traktu i olakšavaju prolazak plina.

Paradajz
Hrana koja uključuje paradajz dat će dobru dozu likopena, antioksidanta koji djeluje protivupalno u tijelu, a kako su dobar izvor kalija, smanjit će nivo natrija u tijelu i tako pomoći kod nadutosti.

Kruške
Kruške su jedno od voća koje obiluje vlaknima (šest grama po kruški srednje veličine). Prehrana koja obiluje vlaknima pomoći će vam u sprečavanju nadutosti, održavanju zdravog nivoa holesterola, a vlakna su povezana i sa smanjenim rizikom od raka dojke, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Cimet i đumbir
Začini poput cimeta i đumbira čiste organizam, pa prije spavanja možete popiti čaj s ovim začinima. U tradicionalnoj medicini se koristi za smirivanje jutarnjih mučnina i proljeva, također je odličan za smirivanje nadutosti.

Omega-3 masne kiseline
Istraživanja pokazuju da dijeta s visokim postotkom omega-3 masnih kiselina pomaže pri rješavanju masnih naslaga i osjećaja nadutosti nakon obroka. Možete ih pronaći u ribi ili orašastim plodovima.

Kefir
Neke su studije pokazale kako ispijanje kefira pomaže kod nadutosti i to za čak 70 posto. Kefir pomaže pri razgradnji šećera u mlijeku koji može voditi do nadutosti.

Čaj od maslačka
Maslačak ima brojne zdravstvene prednosti. Jedna od njih je i ublažavanje osjećaja nadutosti i plinova. Možete ga pripremiti kao čaj ili ga dodati obrocima kao osušeni začin.

Izvor: Faktor/webmd.com