SPREČAVA BOLESTI

Možda ste čuli da vježbe snage najviše koriste vašem mišićnom i skeletnom zdravlju, ali one mogu imati još dvije velike prednosti: pomoći vam da spriječite bolesti i živite duže.

Sada možda znamo koliko vremena treba potrošiti na te vježbe, prema novom istraživanju objavljenom u ponedjeljak u British Journal of Sports Medicine.

U poređenju s ljudima koji nisu radili aktivnosti na jačanju mišića, oni koji su radili 30 do 60 minuta treninga otpora, snage ili vježbi s tegovima su imali 10 do 20 posto manji rizik od rane smrti od svih uzroka i od srčanih bolesti, dijabetesa ili raka uopće, otkrili su autori istraživanja.

Ove vrste vježbi su dizajnirane da poboljšaju mišićnu kondiciju vježbanjem mišića protiv vanjskog otpora, prema Američkom koledžu sportske medicine.

Kombinacija 30 do 60 minuta vježbi snage sa bilo kojom količinom aerobne aktivnosti povećala je korist, što je rezultiralo 40 posto manjim rizikom od prerane smrti, 46 posto manjom incidencom srčanih bolesti i 28 posto manjom šansom za umiranje od raka.

Istraživanje je također prvo koje ispituje dugoročne veze između aktivnosti jačanja mišića i rizika od dijabetesa, rekli su autori.

"Mnoge prethodne studije pokazale su povoljan utjecaj vježbi za jačanje mišića na nezarazne bolesti i rizik od rane smrti", rekao je prvi autor studije Haruki Momma, predavač na odjelu medicine i nauke u sportu i vježbanju na Univerzitetu Tohoku u Japanu.

Novo istraživanje je analiza 16 prethodnih studija, koje su sačinjavale skup podataka od skoro 480.000 učesnika studije.

Imali su između 18 i 98 godina, a većina ih je živjela u Sjedinjenim Američkim Državama. Učesnici su ili sami prijavili svoj angažman u aktivnostima jačanja mišića ili su odgovarali na pitanja tokom intervjua.

Nalazi su odlična vijest za ljude koji su aktivni i bolja vijest za one koji su neaktivni jer mogu poboljšati svoje zdravlje uz malo uloženog vremena.