WHO

Ministarstvo zdravlja Republike Grčke i Regionalni ured WHO-a za Evropu pokrenuli su danas novi program podrške i promocije kvaliteta zaštite mentalnog zdravlja djece i adolescenata u sve 53 zemlje Evropske regije Svjetske zdravstvene organizacije, navodi se u saopćenju Regionalnog ureda WHO-a za Evropu.

Program je pokrenut na službenoj ceremoniji održanoj u ministarstvu zdravlja Grčke pri obilježavanju otvaranja novog Ureda WHO za kvalitet njege u Atini.

Ovaj program je rezultat stalnog partnerstva i saradnje između WHO/Evropa i Vlade Grčke u cijelom zdravstvenom sistemu.

Djetinjstvo i adolescencija su ključne faze života za mentalno zdravlje, jer je to vrijeme kada se odvija brz rast i razvoj.

Nažalost, mentalno zdravlje djece i mladih u Evropskoj regiji WHO je pod velikim pritiskom posljednjih godina, prvo zbog pandemije COVID-19, a sada i zbog miliona djece koja su trenutno pogođena humanitarnom krizom u Ukrajini. Tokom pandemije, zatvaranje škola i mjere karantene doveli su toga da djeca postanu izolovana i udaljena od svojih vršnjaka što im onemogućilo da se optimalno druže i rastu.

– Mentalno zdravlje i dobrobit su osnovno ljudsko pravo koje bi trebalo biti u srcu naših zdravstvenih sistema i ključ za oporavak od vanredne situacije COVID-19. Pandemija je pogodila sve u društvu, ali djeca i mladi su najviše ispaštali – rekao je regionalni direktor WHO za Evropu, Hans Kluge.

– Novi program koji danas pokrećemo, u partnerstvu s Vladom Grčke, podržat će milione djece i mladih širom našeg regiona konkretnim koracima i rješenjima za poboljšanje i promovisanje njihovog mentalnog zdravlja i kvaliteta usluga mentalnog zdravlja koje su im dostupne. Ovo će zauzvrat postaviti jak temelj za zdravlje i dobrobit kroz cijeli životni ciklus – kazao je on.