FARMACEUTI UPOZORAVAJU

Ljekari i farmaceuti upozoravaju koliko je važno pratiti upute koje dolaze uz lijek, jer ako proizvođač navede da se medikament pije isključivo s vodom, onda se toga treba i pridržavati.

U studiji, koja se bavila proučavanjem napitaka koje nije dobro piti uz lijekove, promatralo se pet proizvođača lijekova protiv bolova, upala ili alergija i testiralo - koje napitke nikako ne bi trebalo koristiti jer se u skoro svim situacijama pokazalo da uveliko utječu na brzinu razgradnje lijeka što može značiti da će se lijek otopiti prije nego što se probavi i razgradi kako bi ga tijelo moglo apsorbirati, piše msn.com.

Navedeno naravno može utjecati i na djelovanje samog lijeka.

Kafa

Ne samo da kafa sadrži snažne komponente i kofein koji mogu potencijalno uzrokovati interakciju lijeka i supstanci, nego studija otkriva kako topli i vrući napici mogu promijeniti hemijski sastav lijeka i proces njegove razgradnje u organizmu.

Sok od narandže

Poznat po visokom udjelu vitamina C, sok od narandže bi mogao biti napitak kojeg najčešće pijete kada se osjećate loše. U slučaju ove studije, naučnici su došli do zaključka kako je ovo napitak koji će najviše utjecati na to koliko dugo će se lijek razgrađivati u organizmu.

Coca-Cola

Vjerovatno se više ne mora ponavljati kako većina gaziranih napitaka nikako nije dobra za zdravlje, ni spominjati kako šećer utječe na upalne procese. No, upravo je ovaj popularni napitak prepoznat da će utjecati na vrijeme razgradnje lijeka u organizmu i to kod većine lijekova koji su korišteni u studiji, osim onih koji tretiraju simptome alergije.

Energetski napici

Kada se ne osjećate najbolje, moguće je da tražite nešto što bi vas malo moglo razbuditi, a upravo to čine ovakvi napici.

Ipak, naučnici navode da ih ne biste trebali piti ako koristite lijekove.

Mlaćenica

Možda vam nije palo na pamet piti lijek s mlaćenicom, ali pomenuta studija otkrila je kako može utjecati na djelovanje lijeka, a još se prije govorilo o tome kako mliječni proizvodi nisu najbolji odabir kada pijete lijekove. Glavni krivci za to mogu biti neki minerali u mlijeku, poput magnezija i kalcija te protein kazein.

Sok od grejpfruta

Ovaj agrum mijenja način na koji određene ćelije u vašim crijevima prihvataju i prenose lijekove kroz tijelo, a to se znalo i puno prije ove studije.
Grejpfrut može negativno djelovati na učinak više od 50 lijekova, tako da nekim lijekovima oslabi učinak, a drugima pojača. Među ostalim lijekovima to su feksofenadin protiv alergija ili atorvastatin za snižavanje nivoa holesterola u krvi.

Budite oprezni i informirajte se

Možda zvuči nevjerovatno, ali svega 50 posto propisanih lijekova koristi se onako kako su propisani. Ljudi često uzimaju manje lijeka nego što im ljekar odredi i u neredovnim ciklusima, praveći pritom velike vremenske razmake između dva uzimanja lijeka.

Izvor: Faktor/msn.com