Saopštenje

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je dijete u Malaviju zaraženo virusom dječje paralize (poliomijelitis), prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju WHO-a navodi se da je dijete u glavnom gradu zemlje Lilongweu zaraženo virusom dječje paralize i to je prvi slučaj nakon slučaja u Nigeriji iz 2016. godine.

U Malaviju, u kojem je proglašena epidemija, objavljeno je da je nakon laboratorijskih testova utvrđeno da je virus dječje paralize povezan s virusom otkrivenim u Pakistanu.

Direktorica Svjetske zdravstvene organizacije za Afriku Matshidiso Moeti naglasila je da dok god virus dječje paralize postoji, sve zemlje su izložene riziku prenošenja virusa.

Za ovaj virus, koji se povremeno pojavljuje u Pakistanu i Afganistanu, utvrđeno je 2020. godine da je potpuno nestao u Africi. U 2021. godini u svijetu je otkriveno samo pet slučajeva ovog virusa.

Dječja paraliza (poliomijelitis) akutno je infektivno oboljenje uzrokovano poliovirusom. Manifestira se seroznim meningitisom, flakcidnim paralizama i parezama mišića.

Dječju paralizu je kao jedinstveno stanje prvi put prepoznao Jakob Heine, njemački ortoped, 1840. godine. Karl Landsteiner je 1908. godine otkrio da je poliovirus uzročnik bolesti.

Bolest se javlja endemsko-epidemijski i najčešće oboljevaju djeca. Bolesnik izlučuje viruse preko sline i fecesa, predstavljajući izvor zaraze. Glavni put prijenosa je fekalno-oralni.

Autor: Fena