Koronavirus

Prvi simptomi omicrona dosta se razlikuju u odnosu na druge sojeve koronavirusa, međutim, lako ih je pomiješati s drugim bolestima. Stomačnim virusom, na prvom mjestu.

Omicron soj koronavirusa se od početka porijedi s "običnom prehladom", a tri su simptoma po kojima se ipak razlikuju. S druge strane, od 20 najčešćih simptoma omicrona, ispostavilo se da se kao prvi znaci zaraze javljaju gastrointestinalni problemi, kao što su mučnina i povraćanje. Naravno, mnogi će na te simptome prvo pomisliti da su pojeli nešto pokvareno ili da su zakačili stomačni virus.

Naime, simptomi stomačnog virusa jesu proliv, povraćanje, bol u stomaku, temperatura, glavobolja, groznica. Srećom, ljudi se od toga brzo oporavljaju čak i bez posebnog medicinskog tretmana. Važno je samo paziti da ne dehidrirate.

Simptomi COVID-19 su: suh kašalj, groznica ili temperatura, kratak dah i teškoće pri disanju, bolovi u tijelu, umor, gubitak ukusa i mirisa, glavobolja, curenje nosa ili zapušen nos, grlobolja, povraćanje, mučnina i proliv.

Kako onda razlikovati COVID i stomačni virus? Teško, kaže za Health dr Kory Fisher s Klivlendske klinike. Ipak, napominje da treba obratiti pažnju na simptome koji zahvataju gornje disajne puteve i gubitak ukusa i mirisa, oni prvenstveno razlikuju COVID od gastroenteritisa.

"Postoji mnogo simptoma koji se preklapaju, iako kovid obično ima više simptoma gornjih disajnih puteva, kašlja i karakterističan gubitak ukusa ili mirisa", objašnjava on.

Još jedan nagovještaj da imate posla sa koronavirusom, a ne sa stomačnim gripom su bolovi u grudima, kaže dr. Tania Eliot, specijalizovana za zarazne bolesti na NIU Langone.

"Postoje neki simptomi specifičniji za COVID-19, kao što su gubitak ukusa i mirisa, kašalj ili bolovi u grudima. Pacijenti se generalno ne žale na to kad imaju stomačni grip", objašnjava dr. Eliot.

Naravno, test na koronavirus je najsigurniji način da utvrdite šta je u pitanju i svakako bi prva reakcija na ove simptome trebalo da bude odlazak kod ljekara.