VIRUSU NEMA NI TRAGA

Žena iz New Yorka koja je podvrgnuta rizičnom novom tretmanu pobijedila je HIV.

Žena poznata samo kao "pacijentica iz New Yorka" završila je terapiju prije godinu dana, a ljekari sada ne mogu pronaći nikakve tragova HIV-a u njenom organizmu. Njoj je HIV dijagnosticiran 2013. godine, a leukemija 2017. godine, činilo se da za nju nema nade, ali je zbog takve situacije bila savršen kandidat za rijetki i ekstremno rizični tretman matičnim ćelijama.

Zbog velike stope smrtnosti, procedura se samo nudi pacijentima zaraženim HIV-om koji također imaju rak u odmakloj fazi i koji zahtjeva hitnu intervenciju. Kako bi započeli tretman, ljekari moraju uzeti krv iz pupčane vrpce i koštanu srž od donora s jedinstvenom mutacijom koja ih čini imunim na virus. Ovo se nalazi kod samo 1 posto populacije, uglavnom kod ljudi iz sjeverne Evrope.

Krv iz pupčane vrpce i koštana srž se koriste u "haploidentičnoj transplnataciji" koja ima za cilj borbu protiv HIV-a i raka. Ova krv pomaže u borbi protiv raka na bazi krvi, dok koštana srž osigurava matične ćelije za tijelo poboljšavajući efikasnost liječenja.

Pomenuta pacijentica je podvrgnuta tretmanu prije četiri godine, a ljekari kažu da je njeno tijelo dobro reagovalo te da su zabilježeni pozitivni rezultati nedugo nakon toga. Rak je u remisiji, a prije godinu dana je bila u stanju da prekine tretman protiv HIV-a.

Od tada je svaki test pokazao da nema tragova HIV-a, a ljekari su također uzeli njene ćelije i pokušali ih zaraziti HIV-om u laboratoriju, no nije im uspjelo.

U ovom trenutku se "pacijentica iz New Yorka" može smatrati prvom ženom i četvrtom osobom koja se uspjela izliječiti od HIV-a u historiji. Poznato je da su dvije žene prethodno pobijedile virus prirodnim putem.

Međutim, ljekari ne žure s proslavom pobjede, nego situaciju u kojoj se nalazi pacijentica radije nazivaju "remisijom". Potrebno je da prođe još nekoliko godina prije nego ljekari zvanično mogu proglasiti ženu izlječenom. Ipak, tretman daje više nade i više opcija za budućnost.