WHO

Novi val infekcija od omikron varijante koronavirusa kreće se prema istoku Evrope, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija pozivajući vlasti da poboljšaju stopu vakcinacije i druge mjere.

– Tokom protekle dvije sedmice, slučajevi COVID-19 su se više nego udvostručili u Armeniji, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Rusiji i Ukrajini – naveo je regionalni direktor WHO za Evropu Hans Kluge u saopćenju.

Komentari dolaze u trenutku kada je nekoliko evropskih zemalja, uključujući Češku i Poljsku, nagovijestilo ublažavanje ograničenja COVID-19 narednog mjeseca ako dnevni broj zaraženih nastavi da pada.

WHO je, međutim, naglasio stalnu potrebu za mjerama kao što su brzo testiranje i nošenje maski, rekavši da je dosad zabilježeno preko 165 miliona slučajeva COVID-19 širom Evrope, i 25.000 smrtnih slučajeva u protekloj sedmici.

– Suočeni s velikim talasom omikrona i s obzirom da delta još uvijek kruži na istoku, ova zabrinjavajuća situacija nije trenutak za ukidanje mjera za koje znamo da djeluju na smanjenju širenja COVID-19 – rekao je Kluge.

Također je pozvao vlade da ispitaju lokalne razloge za niske stope vakcinacije. Manje od 40 posto starijih od 60 godina u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Kirgistanu, Ukrajini i Uzbekistanu primilo je dvije doze vakcina protiv COVID-19, neveo je.

Autor: Fena