IZVOR ZDRAVLJA

Sjemenke tikve imaju širok raspon zdravstvenih prednosti od smanjenja stresa do poboljšanja plodnosti. Ako još niste, trebali biste ih uključiti u prehranu.

Sjemenke tikve izvrstan su izvor magnezija. Magnezij pomaže kod opuštanja i obnavljanja sna održavajući zdrav nivo neurotransmitera koji smiruje tijelo i um, objašnjava nutricionistica Charlotte Martin. Sjemenke tikve također sadrže triptofan, aminokiselinu koja pomaže pri spavanju.

Magnezij nije jedina hranjiva tvar koju nude sjemenke tikve. One su dobar izvor kalija, mangana, željeza, cinka i bakra, a jedna porcija može osigurati 14 do 42 posto dnevnog cilja za ove mikronutrijente. Ovi ključni vitamini i hranjive tvari pomažu u svemu, od poboljšanja zdravlja kože i kostiju do proizvodnje energije zahvaljujući željezu i bakru. Cink podržava zdravlje vida i imunitet, a kalij pomaže kardiovaskularnom zdravlju.

Biljna vlakna u sjemenkama tikve dolaze u kombinaciji s prehrambenim lignanima, koji pomažu smanjiti rizik od raka dojke i rasta raka prostate.

Sjemenke su dobar izvor alfa-linolenske kiseline, biljne, nezasićene omega-3 masti za koju je dokazano da može smanjiti rizik od srčanih bolest, kaže Martin. Vlakna u sjemenkama također mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola, krvnog pritiska i upale, a sve to igra važnu ulogu u zdravlju srca.

Sjemenke tikve dobar su izvor cinka, ali cink je jako važan za zdravlje hormona, a posebno za muške hormone i zdravlje sperme, piše Real Simple.

Izvor: Coolstyle/Real Simple