TAMO JE SVE POČELO

Kineski naučnici objavili su da su razvili novi test na koronavirus koji je pouzdan poput PCR laboratorijskog testa, no rezultate daje već u roku od četiri minute.

Testovi polimerazne lančane reakcije (PCR) smatraju se najtačnijima i najosjetljivijima, kada je posrijedi virus koji uzrokuje COVID-19, no rezultati se obično čekaju po nekoliko sati.

U nekim je zemljama velika potražnja za testiranjem, uslijed eksponencijalnog širenja iznimno prenosive omikron varijantem rezultirala golemim zaostatkom u izvještajima o pozitivnim pacijentima.

Naučnici sa šangajskog Univerziteta Fudan tvrde imaju rješenje.
 
U članku koji je prošao recenziju, a objavljen je u ponedjeljak u časopisu Nature Biomedical Engineering, kineski su istraživači objavili da njihov senzor, koji koristi mikroelektroniku pri analizi genetskog materijala iz briseva, uspijeva smanjiti potrebu za dugotrajnim laboratorijskim testovima na COVID-19.

Ugradili smo elektromehanički biosenzor za otkrivanje SARS-CoV-2 u integrirani prijenosni prototip uređaja te smo ustanovili da je uspio detektirati virus RNK za manje od četiri minute, stoji u izvještaju kineskih naučnika.

Kazali su da njihova metoda nudi brze rezultate, jednostavan postupak, visoku osjetljivost, a i prenosiv je.

U eksperimentima su koristili uzorke 33-ju zaraženih osoba u Šangaju, a paralelno su provodili i PCR testove. Rezultati njihove metode u potpunosti su se slagali s rezultatima PCR testova, stoji u članku.

Studija na 54 uzorka obuhvatila je osobe s temperaturom koje nisu imale koronavirus, osobe s gripom i zdrave dobrovoljce. Nije bilo lažno pozitivnih testova, objavili su naučnici iz Fudana.
 
Uređaj za testiranje smatraju posebnim jer se, kada ga jednom u potpunosti razviju, može koristiti za brzo testiranje u raznim situacijama, naprimjer na aerodromima, u zdravstvenim ustanovama, čak i kod kuće.

PCR testovi su spori, a zahtijevaju i laboratorijsku infrastrukturu koja je u brojnim državama ograničena, što smanjuje broj testiranja koja se mogu svakodnevno obaviti.

I dok su brzi dijagnostički testovi sada dostupni u mnogim dijelovima svijeta, općenito su manje precizni, javlja Hina.

Kina je jedan od najvećih svjetskih proizvođača testova za koronavirus.

Prema carinskim podacima u decembru je ta zemlja izvezla testne komplete u vrijednosti od 1,6 milijarda dolara, što je povećanje od 144 posto u odnosu na prethodni mjesec.