JESTE LI ZNALI

Jeste li ikada pomislili - kako bi izgledao doručak koji štiti zdravlje srca? I vjerujte, lako ga je pripremiti, a za one koji vole kafu dobra je vijest da i ovaj napitak može biti uključen.

Prema riječima dr. Mariell Jessup, kardiologinje, i napici mogu biti odličan način za zaštitu zdravlja srca, piše welandgood.com.

Evo koji su to napici:

Voda


Za zdravlje srca voda je esencijalni napitak jer će krvnim žilama dati hidrataciju, pa će bolje funkcionirati. Dovoljne količine vode će omogućiti arterijama da lakše prenose kisik tijelom kroz tijelo i olakšati organizmu da izbacuje štetne tvari. Voda će pomoći i pri održavanju tjelesne temperature, ali i probave. Ukratko, čaša vode nakon buđenja odličan je način da zaštite zdravlje srca.

Kafa


Jedna ili dvije šoljice kafe mogu biti dio zdrave prehrane, a konzumiranje kafe pokazalo se kao način za prevenciju bolesti srca. Ako pijete toliko kafe da postajete nervozni i anksiozni, morate pripaziti. No, kako je svaki organizam različit, oko 400 miligrama kofeina u danu smatra se sigurnom količinom. Dobro je i popiti malo vode dok čekate da se kafa skuha jer je kofein i diuretic, pa ćete vjerovatno i više vode iz tijela izbaciti. Čaša vode nadoknadit će izgubljenu tekućinu.

Voćni sokovi


Uz voće možete dodati i povrće, a odličan su izbor bobičasto voće, kelj, mrkve, grožđe, celer, trešnje, narandže i brusnica. Sve nabrojano voće štiti zdravlje srca jer sadrže flavonoide i polifenole, smanjuju upalne procese i tako mogućnost da će se kod vas razviti bolesti srca.
Smoothie koji čuva zdravlje srca

Ako želite malo "jači" napitak za jutro, razmislite o onome punom antioksidanata, proteina, vlakana i omega 3 masnih kiselina. Orašasti plodovi, sjemenke, bobičasto voće…, svi se povezuju sa smanjenjem krvnog pritiska, manjim rizikom od razvoja raka. Vlakna iz ovih namirnica pobrinut će se za kontrolu šećera u krvi.

Zeleni čaj


Zeleni čaj je pun polifenola, fitohemikalija sa svojstvima antioksidansa koji ovom čaju daju karakterističan, pomalo gorak okus. Nekoliko velikih istraživanja potvrdilo je da redovno konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od udara i bolesti krvožilnog sistema. Ovaj napitak može smanjiti holesterol, ali čini se da nema utjecaj na krvni pritisak.

Zlatno mlijeko


Poznato je protivupalno djelovanje kurkume. Za taj utjecaj zaslužan je kurkumin, a konzumiranje kurkume može prevenirati i nastanak bolesti poput artritisa, visokog nivoa holesterola i hronične boli koje mogu nastati zbog dugotrajnih upala.

Prema pisanju klinike Cleveland, kurkumin iz kurkume je prava zvijezda kardiovaskularnog zdravlja. Kurkumu možete dodati jelima ali i pripremiti zlatno mlijeko od nje, jedan od najzdravijih napitaka.

Za pripremu ovog recepta potrebno vam je: 2 šoljice mlijeka, 1 kašičica kurkume, 1 kašičica đumbira, prstohvat crnog bibera i med po želji.

Postupak pripreme:

Mlijeko, kurkumu, đumbir i biber zagrijte u širem loncu. Miješajte dok se svi sastojci ne stope. Pustite da smjesa prokuha i da se počnu pojavljivati mjehurići na rubovima lonca.

Promiješajte i pustite da kuha još minutu-dvije, ali pripazite da mlijeko ne zagori.

Dobro promiješajte, ugasite ringlu i pustite da napitak odstoji još 10 minuta.

Dodajte med i pijte toplo.

Izvor: Faktor/welandgood.com