NAUČNICI POJASNILI

Naučnici se već mjesecima muče s pronalaskom odgovora na pitanje - kako pojedinci nakon što su se vakcinisali i zarazili koronavirusom imaju tako jak imunološki odgovor, a posebno se tim pitanjem bavila studija provedena od strane Oregon Healtha i naučnog fakulteta (OHSU), a bavi se i proučavanjem imuniteta kod onih koji su se prvo zarazili, pa tek onda vakcinisali.

Ako gledamo globalnu sliku, od kad traje pandemija od ove je bolesti preminulo oko 5,6 miliona ljudi, a dato je oko 9,6 biliona doza vakcina, piše medicalnewstoday.com.

U poređenju sa nevakcinisanim osobama, vakcinisane u manjoj mjeri pate od ozbiljnih simptoma i rijetko umiru, stoji na stranicama Centra za kontrolu zdravlja.

- Mogućnost ponovne zaraze je velika jer virus u velikim količinama kruži oko nas - pojašnjava Dr. Fikadu Tafesse, autorica studije.

Naučnici su svjesni da infekcija pruža imunitet, ali se sada raspravlja o tome koliko traje i koliko je jak.

S obzirom da se bilježi veliki broj ponovnih infekcija i neki se ljudi vakcinišu nakon bolesti, naučnici žele otkriti kako ti faktori utječu na imunitet.

Do danas su prikupili podatke od 104 ispitanika – potpuno vakcinisanih koji su imali ponovnu infekciju, onih koji su se zarazili nakon vakcine i onih koji su vakcinisani i nikada se nisu zarazili.

Nakon što su svim ispitanicima uzeli krv, mjerili su imunološki odgovor. Shvatili su da nije važno je li neko primio prvu vakcinu ili se zarazio – imunitet slično reagira.

- Nema razlike, a u svakom slučaju ćete steći vrlo jak imunitet - tvrde stručnjaci.

Dodaju i kako je hibridni imunitet jak bez obzira na dob.

Takav imunitet je jak, ali svakako je savjet da je nabolje vakcinisati se i poduzeti korake zaštite od virusa.

- U boljoj smo poziciji ako se vakcinišemo, a ako nas virus napadne, imat ćemo blagi oblik bolesti i na kraju super imunitet - ističe dr. Tafesse te dodaje kako se hibridni imunitet najbolji imunitet kojeg možete steći.

Na pitanje, znači li hbridni imunitet kraj pandemiji, naučnici smatraju da je moguće, jer rezultati prethodnih radova govore kako bi SARS-CoV-2 mogao postati endemska infekcija, poput sezonske infekcije disajnih puteva.