ČUVAJU ZDRAVLJE

Imunologinja dr. Heather Moday pacijentima uvijek navodi kako ne mogu suplementima ispraviti već nastalu štetu niti zamijeniti zdravu prehranu, ali se mogu popuniti "rupe" kako bi organizam malo ojačali.

Modey u nastavku donosi i popis suplemenata koje ona uzima svakodnevno i preporučuje ih pacijentima te navodi kako će vam tijelo na tome biti zahvalno, piše cnbc.com.

Vitamin C


Kako ne možemo sami proizvoditi ovaj vitamin niti se on pohranjuje u tijelu, mora se stalno nadoknađivati. Vitamin C pomaže u prevenciji oštećenja tkiva, štiti tjelesne tekućine (npr. krv) od slobodnih radikala, i to vrlo uspješno od onih iz onečišćenog zraka i duhanskog dima, te vraća vitamin E u aktivni oblik.

Osim sinteze kolagena, vitamin C jača zdravu funkciju imuniteta, što igra važnu ulogu u sprečavanju prehlada i skraćivanju njihovog trajanja te ubrzanju oporavka od rana i ogrebotina. Vitamin C ima i ulogu prirodnog antihistamina, smanjujući nivo tvari (histamina) koje uzrokuju alergije. Kao antioksidans štiti oči od katarakte, čime se smanjuje sljepoća kod odraslih.

Nedostatak vitamina C može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a među najčešćim simptomima spadaju gubitak težine, umor, upaljene desni koje znaju krvariti, rane kojima treba dugo da zarastu, prehlada za prehladom.

Preporučena dnevna doza iznosi 90 mg za muškarce, 75 mg za žene, a pušači i osobe koje boluju od artritisa trebali bi uzimati dodatnih 35 mg svakodnevno.

Suplementi vitamina C prema brojnim studijama može skratiti trajanje prehlada, a nove studije pokazuju kako može i smanjiti šanse da će COVID-19 uzrokovati odlazak na bolničko liječenje.

Vitamin D


Vitamin D osnažuje tijelo i pomaže mu da se bori protiv bakterija i virusa, a može i umanjiti pojavu čestih respiratornih infekcija. Status vitamina D prvenstveno zavisi od izlaganja suncu, stoga varira tokom godišnjih doba (nivo u serumu u augustu može biti gotovo tri puta veća u odnosu na januar).

Vitamin D kontrolira koliko će se kalcija apsorbirati iz hrane, koliko će se ugrađivati ili oslobađati iz kostiju. Stotine aktualnih medicinskih studija pokazuju kako ova moćna tvar ima iznimno veliki potencijal kao zaštita protiv bolesti civilizacije, kao što su rak, srčani udar, dijabetes, depresija, demencija.

Kako se vitamin D ne nalazi u puno namirnica, možete imati koristi od suplemenata, a posebno u zimskim mjesecima ako ne provodite puno vremena van kuće.

Cink


Svjetska zdravstvena organizacija u izvještaju navodi kako oko 17 do 30 posto svjetske populacije ima manjak cinka u organizmu.

Cink u organizmu igra odbrambenu ulogu u borbi protiv toksina i drugih štetnih supstanci koje svakodnevno unosimo.

Ključnu ulogu igra i u proizvodnji T-ćelija koje brane organizam od virusa i kancerogenih ćelija. Ukratko, nedostatak cinka ugrožava imunitet zbog čega je organizam podložniji bolestima. Cink iz crvenog mesa smatra se izrazito iskoristivim jer čak i male količine crvenog mesa u prehrani povećavaju apsorpciju cinka iz svih ostalih prehrambenih izvora cinka kao što su mahunarke i drugo povrće poput brokule, karfiola, kelja i kupusa.

Ljekari savjetuje unos dodatnih 15 do 30 mg cinka, posebno u ovim hladnim mjesecima.

Kurkumin


Ovo je glavna supstanca kurkume koja ima brojne dobrobiti za zdravlje. Do danas oko 120 studija pokazuje kako je ovaj sastojak djelotvoran u liječenju bolesti, od onih autoimunih do Alzheimerove bolesti.

Poznato je protivupalno djelovanje kurkume, a smatra se i jednim od najsnažnijih utjecaja ove začinske bilje.
Kurkuma djeluje učinkovito i na niz drugih stanja, poput glavobolje, svrbeža, bolesti vezanih uz probavni sistem, bolova u zglobovima, nadutosti.

Ljekaru ističu oko 1.000 mg dodatnog unosa putem suplemenata u danu.