Tedros Adhanom Ghebreyesus

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je u utorak da je prerano za zemlje da ili da objave pojedu nad Covid-19 ili da odustanu od pokušaja da zaustave transmisiju virusa.

– Preuranjeno je za svaku zemlju ili da se preda ili da proglasi pobjedu – izjavio je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus novinarima, upozoravajući da je “ovaj virus opasan i nastavlja da evoluira pred našim očima”.

-Brojne zemlje nisu dostigle vrhunac broja zaraženih od krajnje prenosive omikron varijante kooronavirusa, i mjere na suzbijanju njegovog širenja trebale bi se polako ublažavati – izjavila je visoka zvaničnica WHO Maria Van Kerkhove.

Mike Ryan, čelnik programa WHO za vanredne situacije, zatražio je od zemalja da iscrtaju vlastite puteve izlaska iz pandemije i da ne slijede slijepo jedni druge u ublažavanju mjera.

– Ako brzo otvorite vrata bit ćete u boljoj situaciji da ih isto tako brzo i zatvorite – kazao je.

Ryan je izjavio kako strahuje da je politički pritisak mogao navesti neke zemlje da se prerano otvore, dovodeći do nepotrebne transmisije virusa i rasta broja preminulih, prenosi AFP.