OTKRIJTE NA VRIJEME

Cink je izuzetno važan mineral koji održava naše tijelo zdravim i vitalnim. Ovaj mineral u tragovima odgovoran je za mnoge različite procese u cijelom tjelesnom sistemu, a nedovoljan unos ovog moćnog nutrijenta može imati različite štetne učinke na zdravlje. Kombinacija cinka, vitamina D i vitamina C naročito je moćna kod podizanja imuniteta. Procjena je da oko 31 posto svjetske populacije ima nedostatak cinka.

Velike količine cinka dobivamo iz špinata, gljiva, jogurta, sjemenki tikve i indijskih oraščića. Ima ga i u mesu poput govedine, piletine, janjetine, rakova, jastoga i kamenica. Postoji li mogućnost da imate manjak minerala cinka u organizmu, pokazat će idućih deset znakova:

1. Akne

Cink ima velika protuupalna svojstva što može spriječiti pojavu upaljenih akni. Mnoge druge stvari mogu uzrokovati akne, uključujući rutinu njege kože, šminku koju koristite, probleme s hormonima i način prehrane, ali ako se vam se čini da sve to radite pravilno i da to nisu uzroci akni koje ne nestaju, razmislite o dodavanju cinka u prehranu.

2. Problemi sa spavanjem

Nedostatak sna može uzrokovati razne probleme, uključujući debljanje, manjak koncentracije, negativne misli te povećani rizik od povreda. Imate li problema sa spavanjem, obogatite svoju prehranu s većim količinama cinka. Cink pomaže u proizvodnji i regulaciji hormona spavanja melatonina pa nedostatak ovog minerala može uzrokovati nesanicu i nemiran san. Suplementi cinka, magnezija i melatonina mogu znatno poboljšati kvalitet sna.

3. Proljev

Nedostatak cinka može utjecati na imunitet, a kada je imunološki sistem oslabljen, to može uzrokovati i probavne smetnje u obliku proljeva. Posljedica proljeva može biti veći rizik od zaraze bakterijskim infekcijama - uključujući E. coli. Taj problem posebno je rasprostranjen kod djece, ali dobra je vijest da cink jako dobro djeluje u liječenju beba starih šest mjeseci i više. Imajte na umu da bebi nikada ne biste smjeli davati suplement prije konsultacije s ljekarom.

4. Problemi sa sluhom

Istraživanje je dokazalo da 12 od 100 ljudi s tinitusom, odnosno zujanjem u ušima, pati od nedostatka cinka. Druge studije su pokazale da se gubitak sluha može bolje liječiti cinkom nego steroidima. To je vjerojatno zato jer cink ima protuupalna i antioksidativna svojstva koja pomažu zdravlju pužnice.

5. Rane koje sporo zacjeljuju

Kada dobijete posjekotinu ili ogrebotinu bilo koje vrste, krv se zgrušava što je brže moguće. To se događa kako bi se spriječilo krvarenje pri većim povredama i kako bi se spriječile infekcije - bilo bakterijske ili virusne - kod manjih povreda. Ako patite od nedostatka cinka, oslabljeni imunološki sistem može uzrokovati sporije zacjeljivanje otvorenih posjekotina. Tijelu je potreban cink za oporavak tkiva.

6. Slab imunitet

Cink je izuzetno važan mineral za imunološki sistem. Potiče rast T - stanica i od vitalnog je značaja za njihovu diferencijaciju prema bijelim krvnim stanicama, što je potrebno organizmu za sprječavanje bolesti. Uništava i bakterije, kancerogene stanice i viruse u procesu poznatom kao apoptoza, odnosno programirana stanična smrt. Cink također formira strukturu za širok raspon proteina i hormonskih receptora koji reguliraju promjene u raspoloženju te zdravlje općenito. Uz to, cink je važan za zaštitu više staničnih membrana te čak ima ključnu ulogu u transkripciji gena. Ukratko, ako imate manjak cinka, imate i imunološki sistem koji ne funkcionira dobro.

7. Pogoršanje vida

U očima se nalazi velika količina koncentriranog cinka, posebno u mrežnici i oko nje. Cink je odgovoran za transport vitamina A iz jetre prema gore u organizmu, a zadnja stanica tog transporta jest mrežnica. Vitamin A osigurat će prisustvo zaštitnih pigmenata u očima te tako osigurati i oštar vid.

8. Više alergijskih reakcija

Cink ima veliku ulogu u načinu na koji tijelo pohranjuje histamin odgovoran za kontroliranje alergija. Manjak cinka dovodi do prekomjerne proizvodnje histamina, a to može uzrokovati veću osjetljivost na alergije i druge alergijske simptome. To je posebno rasprostranjeno kod osoba s hroničnim stanjima, posebno hroničnim stresom koji je pak odgovoran za stanje koje se zove umor nadbubrežne žlijezde što može uzrokovati nedostatak magnezija, kalcija i cinka.

9. Stanjivanje kose i ćelavost

Nedostatak cinka često uzrokuje stanjivanje kose, ćelavost i čak alopeciju. Rizik od tog simptoma još je veći ako patite od umora nadbubrežne žlijezde, stoga se pobrinite da s hranom unosite dovoljno cinka ili uzimate nadomjestak prehrani.

10. Hrana je manje ukusna

Ako jedete omiljenu hranu i manje vam je ukusna nego što je bila prije, to može biti znak da vašem tijelu nedostaje cink. To se događa zato jer cink može utjecati na sva vaša osjetila, ne samo na sluh i vid. Osjetilo njuha i okusa također mogu biti pogođeni, što dovodi do toga da ne možete pravilno okusiti hranu.