Prenosimo

"Superimunitet" je izraz koji se koristi za ljude koji su posebno otporni na bolest COVID-19.

Novo istraživanje je pokazalo da postoji nekoliko načina na koji se superimunitet može pojaviti u osobi.

Čini se da pojačana imunološka zaštita dolazi od različitih kombinacija cijepljenja i infekcije, ostavljajući oboljele naoružane impresivnom odbranom od bolesti, piše IFL Science.

Otkrića objavljena u časopisu Science Immunology utemeljena su na laboratorijskim podacima sa Sveučilišta Oregon Health & Science (OHSU) koji su otkrili da postoji više od jednog načina da postanete superimuni na COVID-19.

Dobitne kombinacije? Infekcija nakon potpunog cijepljenja ili cijepljenje nakon prirodne infekcije.

Što se tiče prirodne infekcije u odnosu na "probojnu infekciju" (kod cijepljenih), nema značajne razlike, tako da obje kombinacije infekcije i cijepljenja dovode do superimuniteta. Neka je hvala.

"Nema razlike ako se zarazite pa cijepite ili ako se cijepite i onda dođe do proboja infekcije", izjavio je u saopćenju jedan od autora istraživanja dr. Fikadu Tafesse, docent molekularne mikrobiologije i imunologije u OHSU School of Medicine. "U oba slučaja, dobit ćete stvarno jako snažan imunološki odgovor - nevjerojatno visok".

Dok je prijašnje istraživanje OHSU-a već utvrdilo da su probojne infekcije povezane sa superimunitetom, ovo novo istraživanje je prvo koje uspoređuje infekcije nakon cijepljenja u odnosu na prirodne infekcije koje su prethodile cijepljenju.

Učinak? Analiza krvnog seruma pokazala je izobilje antitijela koja su barem 10 puta snažnija u usporedbi sa zaštitom koju pružaju samo cjepiva.

Međutim, važno je napomenuti da se rezultati temelje na istraživanju koje je provedeno prije nego što se pojavila omikron varijanta koronavirusa, pa iako istraživači očekuju da će imunološki odgovor biti sličan, zaključci se ne mogu nužno generalizirati na novu varijantu, prenosi portal Direktno.hr.

Iako će prirodna infekcija sama po sebi generirati neku vrstu imunološkog odgovora, bitna je razlika u odnosu na cijepljenje i probojnu infekciju u tome što postoje mnogo veće stope varijacija razine zaštite.

"Imunitet od samo prirodne infekcije je promjenjiv. Neki ljudi imaju snažan odgovor, a drugi ne", rekao je dr. Marcel Curlin, koautor i izvanredni profesor medicine na Medicinskom fakultetu OHSU. "Ali cijepljenje u kombinaciji s imunitetom od infekcije gotovo uvijek daje vrlo jake odgovore."

Otkrića nisu poziv cijepljenim ljudima da počnu organizirati COVID-partyje kako bi se zarazili. Iako superimunitet zvuči odlično, događaji superširenja to uopće nisu, a u vrijeme kada SARS-CoV-2 nastavlja kružiti alarmantnom brzinom, nikad nije dobra ideja prizivati infekciju.

"Vjerovatnost zaraze je velika jer je trenutno toliko puno virusa oko nas. Ali bolje se pozicioniramo cijepljenjem. I ako virus dođe, dobit ćemo blaži oblik i završiti s ovim superimunitetom", objasnio je Tafesse.