LIJEČI

Bamija je tropska biljka iz porodice Hibiscusa. U istočnjačkoj medicini koristi se već vijekovima u tretiranju raznih oboljenja.

Dijetalna vlakna kojima obiluje bamija pomažu regulaciju probave, pokreću lijena crijeva. Kod čira i gastritisa djeluje umirujuće, neutralizira kiseline i stvara zaštitni sloj na sluznici probavnih organa. Posebna vrsta vlakana koja se nalazi u bamiji uravnotežuju šećer u krvi i zaustavljaju njegov rast.

Osobama s povišenim šećerom preporučuje se svakodnevno pijenje blagog čaja od bamije. Bamija pomaže pravilnom razvoj mozga fetusa, a u tradicionalnoj kulturi poznato je da sprečava spontani pobačaj. Njena konzumacija trudnicama osigurava potrebne količine vitamina A i C. Sadrži vitamin K, koji je važan za zgrušavanje krvi. Ujedno, on u kombinaciji s folnom kiselinom, koju bamija sadrži, povećava gustoću kostiju i sprečava osteoporozu.

Plodovi bamije, kao i cvjetovi i listovi, sjajan su saveznik za liječenje bronhitisa i upale pluća. Smanjuju rizik od raka debelog crijeva, a kod oboljelih redovno konzumiranje jela od bamije spriječit će razvoj tumorskih stanica.

Bamija pomaže radu jetre, te vraća snagu organizmu.

Zahvaljujući magneziju, bamija pomaže u prevenciji nastajanja bolesti srca i smanjuje krvni pritisak.

U kulinarstvu bamija se kuha s različitim vrstama supa, variva, čorbi, koristi se pečena, pirjana, pohovana, na roštilju ili se svježa stavlja u različite salate.

Od sušene bamije mogu se pripremiti mnoga jela, ali ju je potrebno prethodno  staviti u vodu  i kad poveća volumen, spremna je za upotrebu.

Najčešće se kombinira s janjetinom i jako se dobro slaže i s drugim vrstama mesa. Bamijina sluz, koju ona ispušta prilikom kuhanja, veže kolesterol a poznata je i po svom djelovanju kao prirodni emulgator, zbog čega ga ju ljudi često dodaju mnogim umacima kako bi se zgusnuli.

Začinska bamija vrlo se dobro može upotrijebiti kao zaprška jelima. Može se dinstati pa miješati s teletinom što daje ukusno i hranjivo varivo. Postoje brojni načini i recepti pripreme koji ovise od zemlje do zemlje u kojoj je manje ili više poznata.