Pazite se

Osobama koje primijete ove simptome kod sebe preporučuje se da ih ne ignoriraju i da se testiraju te izoliraju dok ne dobiju rezultat testa.

Prema dosadašnjim podacima, omikron izaziva blažu kliničku sliku, a simptomi koje prijavljuju pacijenti zaraženi ovom varijantom slični su onima kod gripe.

Stručnjaci ističu da je omikron vrlo zarazan, a preliminarne studije ukazuju na to da izaziva uglavnom blaži oblik bolesti. Simptomi koji ukazuju na to da je osoba zaražena omikronom uključuju povišenu temperaturu, upalu grla i osjećaj grebanja u grlu, jake bolove u tijelu, noćno znojenje, povraćanje i gubitak apetita.

Dr. Angelique Coetzee navodi da se kod pacijenata zaraženih omikronom ne pojavljuju simptomi kao što su gubitak okusa i mirisa, začepljenog nosa i vrlo visoke tjelesne temperature.

Poznavanje simptoma može pomoći u tome da se otkrije je li osoba zaražena delta ili omikron varijantom. Nedavna otkrića otkrila su koja su dva najčešća simptoma koja prijavljuju pacijenti zaraženi omikronom.

Prema posljednjem izvješću, curenje iz nosa i glavobolja su dva glavna simptoma omikrona koja pacijenti najviše prijavljuju, prenosi Times of India. Profesorica epidemiologije na Sveučilištu u Londonu Irene Peterson ističe da ova dva simptoma mogu biti i znak neke druge infekcije, ali treba imati na umu da mogu ukazivati i na zarazu omikronom.

Dosad je prijavljeno oko 20 simptoma omikrona, a curenje i glavobolja su najčešće prijavljivani. Studija je otkrila i koji su neki drugi simptomi koji se u većoj mjeri javljaju kod osoba zaraženih omikronom. To su umor, kihanje i upala grla.

Osobama koje primijete ove simptome kod sebe preporučuje se da ih ne ignoriraju i da se testiraju te izoliraju dok ne dobiju rezultat testa.