DOBRO JE ZNATI

Hrana u konzervi uvijek dobrodođe kada nemamo puno vremena za pripremanje obroka, a može sadržavati i važne nutrijente i vitamine.

No, i sa hranom iz konzerve trebate biti oprezni. Rok trajanja konzerve nije jedino na što trebate obratiti pažnju prije korištenja, a stručnjaci u nastavku navode stvari na koje biste trebali obratiti pažnju.

Ne jedite hranu iz konzerve ako je bila smrznuta

Ako ste slučajno konzervu ostavili u automobilu ili na balkonu tokom zime, možda je došlo do smrzavanja sadržaja, a to može značiti da nije sigurno za jelo i da može biti opasna za zdravlje. Kada se konzervirana hrana smrzne, može doći do pucanja ambalaže. Ako to primijetite odmah konzervu bacite u smeće, savjetuje Američka agencija za sigurnost hrane (USDA), piše msn.com.

U nekim situacijama smrznutu hranu iz konzerve ipak možete konzumirati

- Ako konzerva nije "napuhana" i puknuta, možete je odmrznuti i koristiti - stoji na stranicama USDA.

Ovim trikom možete se poslužiti čak i ako je malo napuhana i ako ste sigurni da je uzrok tome hladnoća. Prije otvaranja ostavite konzervu da se otopi u frižideru – navodi se iz USDA.

Ako je niste odmrzavali u frižideru, bacite konzervu

Ako ste zamrznutu konzervu ostavili u kuhinji nekoliko dana, a niste je otapali u frižideru, onda je bacite jer na sobnoj temperaturi vrlo brzo u njoj mogu se razviti bakterije, gljivice i plijesan. No, čak i ako ste pratili sve savjete vezane za odmrzavanje, ne morate je ni jesti, ni sačuvati.

- Ako proizvod ne izgleda dobro ili ne miriše dobro, bacite ga, nikako nemojte isprobavati. Ako pak izgleda i miriše dobro, sadržaj prokuhajte i odmah pojedite - savjetuju stručnjaci.

Smrtonosne bakterije mogu rasti u konzervi

Bakterija koja se naziva Clostridium botulinum može se množiti unutar konzerve, a ona uzrokuje Botulizam - rijetko, po život opasno trovanje uzrokovano otrovima koje proizvodi spomenuta bakterija. Prvi su simptomi obično suha usta, dvije slike, spuštene vjeđe.

Kod nekih ljudi prvi simptomi su mučnina, povraćanje, grčevi u želucu i proljev.

- Ovaj toksin ne možete vidjeti ni osjetiti, ali ako se uzme u samo maloj dozi može biti i smrtonosan. Prije nego što otvorite konzervu, pregledajte je li došlo do promjena, ima li hrana poznatu teksturu. Ako vam se ne sviđa ono što vidite, smjesta bacite konzervu – upozoravaju iz Centra za prevenciju bolesti.