!

Albert Bourla, izvršni direktor Pfizera, izjavio je u subotu da bi godišnje cijepljenje protiv korone bilo bolje od više češćih booster doza.

Pfizerova vakcina protiv korone pokazala se učinkovitim protiv teških bolesti i smrti uzrokovanih zarazom omikron varijantom, ali manje učinkovitim u sprječavanju prijenosa zaraze. S porastom broja slučajeva neke su zemlje pojačale program cijepljenja ili skratile razmak između cjepiva dok se vlade bore kako bi ojačale zaštitu.

U intervjuu za izraelski N12 News, Bourla je upitan o tome da se booster doze daju svaka četiri do pet mjeseci.

"Ovo neće biti dobar scenarij. Ono čemu se nadam je da ćemo imati cjepivo koje ćete morati uzeti jednom godišnje", rekao je Bourla. "Jednom godišnje lakše je uvjeriti ljude da to učine. Ljudima je to lakše zapamtiti", dodao je.

"Dakle, iz perspektive javnog zdravlja, to je idealna situacija. Gledamo možemo li stvoriti cjepivo koje pokriva omikron i ne zaboravlja druge varijante i to bi moglo biti rješenje", rekao je Bourla, piše Index.

Bourla je rekao da bi Pfizer mogao podnijeti zahtjev za odobrenje za novo, redizajnirano cjepivo protiv omikrona i njegovu masovnu proizvodnju, čim prije u martu.

Pozivajući se na tri studije, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekli su u petak da je treća doza mRNA cjepiva ključna za borbu protiv omikrona, pružajući 90%-tnu zaštitu od hospitalizacije.

Preliminarna studija koju je u ponedjeljak objavio izraelski medicinski centar Sheba pokazala je da četvrta doza povećava antitijela na još više razine od treće, ali vjerojatno nije dovoljna za obranu od omikrona. Bez obzira na to, još uvijek se savjetuje druga doza za rizične skupine, navodi se u studiji.