Dokazi

Tri studije objavljene danas ponudile su više dokaza da su vakcine protiv kovid-19 efikasne u zaštiti od varijante omikron, barem među onima koji su primili treću dozu vakcine, prenosi Tanjug.

To su prve velike američke studije koje se bave zaštitom koju vakcine pružaju protiv omikrona, rekli su zdravstveni zvaničnici, preneo je AP.

Studije su došle do rezultata koji su sadržani u prethodnim istraživanjima, uključujući studije u Njemačkoj, Južnoj Africi i Velikoj Britaniji, koje ukazuju na to da su dostupne vakcine manje efikasne protiv omikron varijante u odnosu na ranije verzija korona virusa, ali i da treća doza značajno pojačava zaštitu.

Prva studija je razmatrala hospitalizacije i posjete hitnoj pomoći u 10 američkih država od avgusta do januara.

Utvrđeno je da je efikasnost vakcine najbolja nakon tri doze vakcina Pfizer ili Moderne u prevenciji korišćenja hitne pomoći povezane sa kovid-19.

Zaštita je pala sa 94 odsto tokom delta talasa na 82 procenta tokom omikron talasa.

Zaštita od samo dvije doze bila je manja, posebno ako je prošlo šest mjeseci od primanja druge doze.

Druga studija se fokusirala na slučajeve kovid-19 i stope smrtnosti u 25 američkih država od početka aprila do Nove godine.

Ljudi koji su primili treću dozu vakcine bili su zaštićeniji od infekcije koronavirusom, kako u vrijeme dok je delta bila dominantna, tako i u vrijeme kada je omikron prevladavao.

Ta dva članka objavili su na internetu Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Časopis Američkog medicinskog udruženja objavio je treću studiju koju su, takođe, vodili istraživači CDC-a.

Ispitivali su ljude koji su bili pozitivni na kovid-19 od 10. decembra do 1. januara na više od 4.600 mjesta za testiranje širom SAD.

Tri doze vakcina Pfizer i Moderna bile su oko 67 odsto efikasne protiv simptomatske bolesti povezane sa omikronom u poređenju sa nevakcinisanim ljudima.

Dvije doze, međutim, nisu pružale zanačajniju zaštitu protiv omikron varijante, otkrili su istraživači.