OBRATITE PAŽNJU

Od početka pandemije izazvane koronavirusom, kada je utvrđeno da dijabetes otežava liječenje COVID-19, mnogi se pitaju koji su sve razlozi toga?!

Za sada je jasno da SARS-CoV-2 može otežati kontrolu šećera u krvi i tako može osobe s dijabetesom dovesti u opasnu situaciju, piše cnbc.com.

- Kao alergologinja i imunologinja često govorim pacijentima koji imaju dijabetes da on znači da su podložniji upalnim procesima, što utječe na imunološki sistem koji će teže zaskočiti virus kada uđe u tijelo - pojasnila je autorica teksta, dr. Heather Moday.

Što jedemo puno znači našem imunološkom sistemu, a jedna namirnica posebno može otežati situaciju.

Kada imate povišene nivoe šećera u krvi, započinje opasan ciklus inzulinske rezistencije i pretilosti koja može potaknuti upale, oštetiti krvne žile i aktivirati imunološki sistem da popravi nastalu štetu.

Dolazi do ometanja imunološkog sistema koji neće biti u stanju pozabaviti se virusima i bakterijama koji u njega uđu.

Dijabetes tip 2 ne mora biti trajna dijagnoza, pa promjene u prehrani mogu ovaj ciklus zaustaviti. Upravo je smanjenje konzumiranja šećera najvažnija stvar koju možete za sebe napraviti.

Kada budete svjesni kolika je važnost održavati nivo šećera u krvi normalnim, ovo su koraci koje biste trebali poduzeti za bolje zdravlje:

Smanjite unos šećera

Kolači, peciva i sokovi mogu biti puni šećera, a ne pružaju nikakve nutrijente. Ako vam se jede slatko uzmite nekoliko kockica tamne čokolade, a isto tako ne morate šećer potpuno izbaciti iz prehrane, ponekad je sasvim uredu pojesti komad torte.

Čitajte oznake

Pa i ako na pakiranju piše da sadržaj ima malo šećera ili jako malo, na vama je da pročitate svaku etiketu. U prosjeku konzumiramo oko 17 kašičica šećera u danu, a preporuka je da to ne bi smjelo iznositi više od 25 grama ili šest kašičica. Zapamtite da prirodne šećere unosimo i konzumacijom voća, povrća i žitarica, pa se ne morate bojati da ga nećete unositi dovoljno.

Jedite više vlakana

Ono što nikako ne treba izbjegavati to su vlakna koja će podržati redovitost probave i pomoći kod apsorpcije šećera u krvotok, što će štititi od brzog porasta šećera u krvi.

Sve vrste grahorica i mahunarki (grah, leća, grašak) prirodno su bogate vlaknima, ali i proteinima, vitaminima i mineralima.

Tako primjera radi, jedna šoljica zrna mahuna sadrži 16.3 grama vlakana, crni grah 15 grama.

Cjelovite žitarice, a posebno mekinje, bogate su dijetnim vlaknima. Mekinje zobi pomažu u smanjenju nivoa holesterola, a pšenične, kukuruzne i rižine mekinje sprečavaju zatvor.

Hljeb, tjestenina i riža od cjelovitih žitarica odličan su izvor zdravih vlakana, kao i ječam i kvinoa.

Pronaći ih možete i u kruškama, kukuruzu, avokadu, leći…

Kalorije zamijenite nutrijentima

Namirnice bogate nutrijentima organizmu daju potrebnu energiju, regulacijske i zaštitne elemente. One se u probavnom traktu apsorbiraju tako da zadovoljavaju metabolizam.

Umjesto brojanja unosa kalorija, radije razmislite da u organizam unosite namirnice koje će mu ponuditi spektar vitamina, minerala i ostalih nutrijenata.

Evo gdje ih pronaći:

Povrće: šparoge, avokado, repa, paprike, brokula, prokulice, kupus, mrkva, karfiol, celer, kelj, krastavac, patlidžan, komorač, bijeli luk, prasa, gljive, gorušica, luk, masline, krompir, salata, morsko povrće, špinat, tikva, tikvica, paradajz, rotkvica.

Voće: jabuke, kajsije, banane, borovnice, dinja, brusnice, smokve, grejpfrut, grožđe, kivi, limun/limeta, narandža, papaja, kruška, ananas, šljiva, grožđice, maline, jagode, lubenica.

Grahorice: crni grah, grašak, slanutak, leća, soja, tofu, tempeh.

Orašasti plodovi, sjemenke i ulja: bademi, kesteni, lan, ekstradjevičansko maslinovo ulje, kikiriki, sjemenke tikve, susam, sjemenke suncokreta, lješnici.

Žitarice: ječam, smeđa riža, heljda, kukuruz, proso, zob, kvinoa, raž, integralna pšenica.

Bilje i začini: bosiljak, crni biber, čili, korijandar, karanfilići, kumin, kopar, đumbir, sjemenke gorušice, origano, peršun, nana, ruzmarin, kadulja, majčina dušica, kurkuma.

Prirodni zaslađivači: med, javorov sirup, melasa šećerne trske.