ŠTA KAŽU STRUČNJACI

Svi autorizirani kućni testovi daju valjane rezultate samo ako se koriste u nosu.

Ali kako omikron varijanta koronavirusa uzrokuje bolno grlo, jedna studija je pokazala kako bi se uzorak možda trebao uzeti iz grla, piše yahoo.com.

Ta informacija budi brojna pitanja.

U Engleskoj tako postoje testovi koji nude i upute za one koji uzorak žele prikupiti iz grla.

Koliko su tačni rezultati ako se uzorak uzme iz grla?

U Americi vlada misao kako su kućni testovi tačni i kako će pokazati ako u nosu imamo virus.

Glasnogovornik Abbotta, koji proizvodi kućne testove BionxNOW, kaže kako korištenje testa u nosu u 95,6 posto otkriva prisustvo virusa sedam dana nakon pojave simptoma, kada je infekcija najjača.

Siemens, koji je nedavno autoriziran, nije želio komentirati ništa o korištenju teksta putem grla, a to su učinili još neki proizvođači osim što su naveli kako nije autoriziran za korištenje u grlu.

Neki nedavni dokazi idu u prilog novoj metodi, a naučnici sa Univerziteta Kalifornija su naveli kako rezultati studije koja je uspoređivala rezultate uzorka kućnog i PCR testa kojeg moraju obavljati profesionalci te izjavili kako su jednako tačni.

Rezultati studije dakle daju do znanja da oba testa pružaju prave rezultate kada je u pitanju omikron varijanta.

Kako su se prilikom ispitivanja rezultati kućnih testova i PCR testa podudarali, moglo bi to značiti da je nos jednako dobro mjesto za uzimanje uzorka.

Ista grupa naučnika planira provjeriti ove tvrdnje u skoro vrijeme.

Zašto mnogi žele testirati putem grla?

SARS-CoV-2 respiratorni virus koji ulazi kroz nos ili usta, a on može putovati zrakom te se prenijeti na drugu osobu s tvrde površine.

Dok su se prijašnji sojevi virusa fokusirali na pluća, omikron "voli" nos i grlo.

Neke su studije pokazale kako virus prvo nastanjuje grlo, pa se seli prema nosu, što znači da uzimanje uzroka iz grla može dati tačne rezultate kod osobe koja je zaražena.

- Ovo prvi put vidimo kod COVID-19, pa ima nekog smisla da je nivo virusa viši u grlu - navodi dr. Diana Havilr.

No, FDA nije autorizirala kućne testove sa štapićem za prikupljanje uzorka iz grla radi potencijalne opasnosti.

- Kada su u pitanju kućni testovi, koriste se za nos, a ne grlo - ističe FDA.

Upozorenje je tu radi nekih ljudi koji su koristili kućne testove na grlu nakon što su čitali da to neki rade i da bi takav uzorak mogao dati tačne rezultate i od PCR testa.

Studija dr. Havlir je uključila i one koji koriste testove na obrazima, a ona navodi kako je takvo korištenje brzih i PCR testova dalo brojne lažne rezultate.

To ne znači da test na slinu ne daje tačne rezultate i da nije koristan – on će poslužiti da se uzme uzorak, ali on se treba provjeriti od strane stručnjaka.