SZO

Borba protiv pandemije, izazvane koronavirusom, booster dozama postojećih vakcina nije održiva strategija, upozorili su u danas stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pozivajući da se razviju vakcine koje će bolje sprečavati širenje zaraze.

- Strategija vakcinacije koja se temelji na više booster doza "prvih vakcina" ima malo izgleda biti primjerena ili održiva - navodi se u saopćenju grupe stručnjaka koji su zaduženi za nadzor vakcinacije protiv koronavirusa, prenosi The Guardian.

Stručnjaci smatraju da "su potrebne i da trebaju biti razvijene vakcine protiv COVID-19 koje imaju visoki učinak na sprečavanje širenja zaraze i njenu prevenciju, uz to što sprečavaju teške oblike bolesti i smrt".

To će omogućiti da se ograniči utjecaj COVID-19 u zdravstvenom smislu, ali i smanji "potreba za strogim epidemiološkim i društvenim mjerama širokog opsega".

- U očekivanju takvih vakcina, a u skladu s razvojem virusa SARS-CoV-2, trebat će možda prilagoditi sastav sadašnjih vakcina protiv COVID-19, kako bi se osiguralo da i dalje pružaju nivo zaštite protiv zaraze i obolijevanja od varijanti virusa koju preporuča WHO, uključujući omikron – smatraju stručnjaci.