KORISNO

Početak nove godine pravo je vrijeme za nove odluke i promjenu dosadašnjih navika. Bilo da ste odlučili više vremena posvetiti tjelovježbi, više spavati ili raditi više koraka u danu, prehrana je dio koji ne smijete izostaviti.

Nutricionistica Kim Rose zato je za Eat This sastavila popis najzdravijih namirnica koje biste odmah trebali uvrstiti na svoj jelovnik.

Grah

Grah se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Bogat je vlaknima pa pomaže sniziti holesterol, održava razinu šećera u krvi i podstiče zdravlje probavnog sistema.

Stanovnici takozvanih Plavih zona, dijelova svijeta u kojima se najduže živi, u danu pojedu šoljicu graha.

Sjemenke lana

Sjemenke lana slove za superhranu jer su pune omega-3 masnih kiselina. One djeluju na snižavanje holesterola i podržavaju zdravlja mozga i srca.

Jaja

Obiluju proteinima i pobjednička su namirnica u bilo koje doba dana. Jaja se mogu jesti za doručak, ručak i večeru, a pripremaju se na stotinu načina.

Tokom godina bilo je mnogo rasprava o zdravstvenim prednostima jaja, ali stručnjaci su na kraju zaključili da su zapravo vrlo korisna jer osiguravaju mikronutrijente, korisne antioksidanse i pomažu u smanjenju hipertenzije, kaže Rose.

Grašak

Ako želite unijeti više biljnih proteina, grašak je pravi izbor. Sadrži i malo masti i vlakana.

Kvinoja

Ova žitarica puna je vitamina, nutrijenata i proteina pa je svakako jedna od najzdravijih namirnica koje možete priuštiti. Prema časopisu Journal of Cereal Science, jedenje kvinoje može pomoći vašem srcu, crijevima i metaboličkom zdravlju.

Kelj

I na kraju, na ovom popisu je neizostavno lisnato zeleno povrće, a kelj je među najzdravijima. Bogat je vitaminima A, B6 i C, kalcijem, kalijem, manganom i bakrom. Uz to, dodatni bonus je što šoljica kelja ima samo 38 kalorija.