NAPRAVILI POPIS

Stručnjaci iz britanske Nacionalne zdravstvene službe napravili su popis najbolnijih stanja koje čovjek može doživjeti.

Oni tvrde da su ovo objektivno najjači bolovi koje neko može doživjeti. Bolovi su navedeni bez nekog posebnog poretka, a mnogima je za oko zapelo to što se na listi nije našao porođaj.

Prema tim stručnjacima ova stanja najviše bole...

Klaster glavobolje
To su nesnosni napadi histaminske glavobolje u jednoj strani glave, prije svega u području oka i sljepoočnice.

Herpes zoster
Virusna infekcija koja zna trajati i po mjesec dana. Bolest izaziva virus varicella zoster, isti onaj koji izaziva i pljuskavice. Nakon preboljelih pljuskavica virus ostaje u organizmu te se aktivira duž jednog od živaca i time izaziva bolest.

Blokada ramena
Ovo je najčešći uzrok boli i ukočenosti ramena u ljudi. Bol i ukočenost mogu trajati i dvije ili tri godine prije nego što spontano nestanu, a u ranoj fazi to stanje može biti jako bolno.

Lom kostiju
Lom kosti ili fraktura je povreda koja rezultira prekidom kontinuiteta kosti.

Srčani udar
Infarkt miokarda ili srčani udar je nekroza (odumiranje) dijela srčanog mišića zbog potpunog prestanka dotoka krvi u zahvaćeni dio srčanog mišića.

Kompleksni regionalni bolni sindrom
Stanje je trajne i često onesposobljavajuće boli, zahvata jednu regiju (najčešće ruku) i često se javlja nakon traume koja se težinom ne poklapa s nivoom boli. Stariji naziv za ovo stanje hronične boli s pridruženim motoričkim i autonomnim simptomima jest refleksna simpatička distrofija ili kauzalgija.

Diskus hernija
Javlja se najčešće u lumbalnom i cervikalnom dijelu kralježnice. Bol je izazvan pritiskom diskusa (jastučića) koji se nalazi između dvaju kralježaka i koji, u ovom slučaju, bude potisnut prema živcu koji izlazi iz kralježnice. Time dolazi do pojave jakog bola, trnaca, slabosti zahvaćene noge, a u najtežim slučajevima i do poremećaja mokrenja i pražnjenja stolice.

Fibromialgija
Fibromialgija je hronična bolest koju karakterišu stalni bolovi i neprekidan osjećaj umora, a traje, u većini slučajeva, cijeli život. Ne oštećuje mišiće, zglobove, organe, nije opasna po život i s vremenom postaje podnošljiva. Od nje boluje 4 posto populacije. Fibromialgija smanjuje radnu sposobnost i bitno utječe na kvalitetu života i na raspoloženje.

Bol nakon operacije
Intervencije umjerene traume mogu uzrokovati značajnu bol nakon operacije.

Čir na želucu
Čir želuca i čir dvanaesnika mogu se opisati kao ograničena oštećenja sluznice probavnog sistema koji prodiru kroz mišićni sloj sluznice, ostavljajući pri cijeljenju ožiljak. Glavnu ulogu u razvoju bolesti imaju infekcija bakterijom Helicobacter pylori, lijekovi, faktori životnog stila, teški fiziološki stres, ali i genetski faktori.

Akutni pankreatitis
To je akutni upalni proces gušterače. Nastaje naglo i karakteriziran je jakim bolovima. Bolovi se najčešće šire poput pojasa oko gornjeg dijela abdomena.

Giht
Je naziv za grupu bolesti karakterizirane povećanom koncentracijom mokraćne kiseline u krvi, napadima naglo nastale upale (obično jednog) zgloba, naslagama kristala mokraćne kiseline u blizini zglobova, naslagama kristala mokraćne kiseline u bubregu te bubrežnim kamencima.

Endometrioza
To je hronična bolest koju karakteriše pojava tkiva sluznice koja oblaže maternicu (endometrija) na različitim mjestima u tijelu na kojima se inače ne bi trebalo nalaziti, odnosno bilo gdje izvan maternice.

Neuralgija trigeminusa
Poznata i kao tic douloureux, hroničan je bol koji se javlja u području koje inervira peti moždani živac (N. trigeminus), jedan od živaca s najvećim područjem inervacije. TN je oblik neuropatskog bola (bol koji je povezan s povredom ili oštećenjem živca).

Upala slijepog crijeva
Slijepo crijevo je dio debelog crijeva na mjestu gdje se ulijeva tanko crijevo. Kad se kaže da je neko imao upalu slijepog crijeva, misli se na akutnu upalu crvuljka ili apendicitis. Pretpostavlja se da upala nastaje radi opstrukcije otvora crvuljka.

Bubrežni kamenci
Bubrežni kamenac se stvara iz kristala koji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutrašnjim površinama bubrega. Bubrežni kamenci većinom pogađaju ljude u dobi od 20 do 40 godina. Kad se jedanput kod neke osobe pojavilo više od jednog kamenca, vjerojatnije je da će ih se pojaviti još.

Išijas
To je snažna, oštra bol u donjem dijelu leđa koja se širi prema nozi kroz glutealnu regiju, ponekad sve do prstiju.

Migrena
Migrena je funkcijska vaskularna paroksizmalna glavobolja koja se javlja periodično i obično zahvaća polovicu glave pa govorimo o hemikraniji. Bol je često praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. Prije napada često se javlja aura (predsignal prije pravog migrenskog napada).

Artritis
Reumatoidni artritis je teška, hronična, upalna bolest vezivnog tkiva koje se najviše očituje na zglobovima. U ovom poremećaju imunološki sistem napada hrskavično tkivo, kosti i, ponekad, unutrašnje organe.

Srpasta anemija
Anemija srpastih stanica je nasljedni oblik anemije – stanje u kojem ne postoji dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica (eritrocita) za nošenje adekvatne količine kisika u tijelu.