Britanski mediji

Simptomi koji se pojavljuju kod novozaraženih mutantnim sojem koronavirusa, omikronom, prilično su drugačiji od onih izazvanih izvornim sojem covida-19, pišu britanski mediji.

Oko pet simptoma se uvijek iznova pojavljuju kod zaraženih ljudi, što sugerira da su oni ti na koje se treba paziti. Ali osim bolova u mišićima, umora, groznice i kašlja, tu je i jedna nova neobična pojava – noćno znojenje. Zaraženi omikronom, naime, prijavljuju kako se bude s plahtama, pidžamama i kosom natopljenima znojem.

Ljekar opće prakse u Južnoj Africi kazao je kako to postaje “izdajnički znak” u zemlji.

Ljekari su također zabilježili da pacijenti ne pate od upale grla, simptom koji delta ponekad izaziva, nego ih grlo ‘grebe’. Ističu kako novi slučajevi zaraženi omikronom imaju uglavnom blage simptome, slične gripi.

Čini se da pacijenti s omikronom također ne prijavljuju gubitak osjeta okusa ili mirisa – što je glavni simptom prethodnih infekcija koronavirusom.

Britanski premijer Boris Johnson jučer ujutro potvrdio je prvu smrt u Velikoj Britaniji od omikron soja.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije otkrila je da se deset pacijenata nalazi u engleskim bolnicama s omikronom te kako imaju između 18 i 85 godina, a većina je cijepljena s dvije doze cjepiva.

Upravo dvije doze cjepiva, savjetuju stručnjaci, trebale bi smanjiti rizik od umiranja od omikrona do 84 posto, a šansa od zaraze novim sojem, kao i razbolijevanja, dvostruko je smanjena ako ste cijepljeni boosterom.

Najnoviji podaci otkrili su da boosteri nude i do 75 posto zaštite od infekcije omikronom.

Čak i uz potpunu zaštitu, kako broj slučajeva raste i bliži se Božić, i dalje se savjetuje nošenje maski, pranje ruku i otvaranje prozora radi ventilacije.