BRITANSKI NAUČNICI

Naučnici iz Velike Britanije upozoravaju kako dvije doze vakcine protiv koronavirusa nisu dovoljne da spriječe zarazu omikron varijantom, piše BBC.

Rana analiza slučajeva zaraze omikron i delta varijantama u Velikoj Britaniji pokazala je da su vakcine bile manje djelotvorne u zaustavljanju nove varijante. Međutim, treća doza značajno je povećala zaštitu, na oko 75 posto.

Britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost objavila je da će vakcine i dalje vjerovatno pružiti dobru zaštitu od teškog oblika zaraze koji bi inače trebao bolničko liječenje. Zabrinutost o slabijoj djelotvornosti vakcina pojavila se nakon otkrića omikrona, mutirane varijante virusa.

Naučnici su analizirali podatke iz 581 slučaja zaraze omikronom i hiljade slučajeva zaraze deltom kako bi izračunali koliko su vakcine bile djelotvorne protiv nove varijante. Istraživanje je pokazalo veliki pad djelotvosrnosti AstraZenece i značajan pad za dvije doze Pfizera. Međutim, treća doza povećala je zaštitu od pojave simptoma koronavirusa na između 70 i 75 posto.

Procjenjuje se da će više od polovine svih novozaraženih u Velikoj Britaniji biti zaraženo omikronom do sredine decembra i da će, ako se taj rast nastavi nesmetano, do kraja ove godine biti više od milion zaraženih.