Sad je sve jasno

Kako RNK vakcine Pfizer i Moderna djeluju na koronu i naše tijelo, jednostavan, a naučni video je ukratko objasnio.

Od pojave vakcina protiv korone, javile su se brojne teorije zavjere o tome kako utiču na ljudsko tijelo. Najpopularnija je ona o tome kako mRNA cjepiva (napravljena na bazi informacione RNK), a to su Pfizer i Moderna Eric Feigl-Ding
, menjaju DNK kod ljudi, da sadrže "čip" koji će "neke sile" iskoristiti za kontrolu ljudi, da izazivaju sterilitet, sadrže teške metale i otrove.

Ovo su teorije koje najviše zastupaju antikvakseri, a nije mali broj onih koji ne pripadaju ovom lobiju, ali izražavaju ekstremno nepoverenje u efikasnost vakcina protiv korone. Pa tako, za Sinofarm, odnosno kinesku vakcinu tvrde da je obična "vodica", a ove koje su napravljene na "zapadu", odnosno mRNA, da su opasne jer koriste novu tehnologiju za koju se ne zna kakvo će dejstvo imati na ljudski organizam.

Epidemiolog dr Eric Feigl-Ding objavio je na Twitteru snimak koji je izdala organizacija "Vaccine Makers Project", a koji je nazvao "najboljim videom godine". U ovom snimku je do detalja objašnjeno kako zapravo vakcina napada korona virus.

Takođe, vidi se i da vakcina uopšte ne utiče niti ima interakciju sa ljudskim DNK, što samo potvrđuje ono što eminentni stručnjaci ističu - da su vakcine bezbjedne.

Kako funkcionišu mRNK vakcine?

"Kao i mnogi drugi virusi, korona koristi protein da se za njega zakači i prodre u naše ćelije. Antitijela koja su na tom proteinu mogu da blokiraju viruse i spriječe ga u tome", navedeno je u ovom snimku.

"RNK vakcine (mRNA) 'uče' naš imuni sistem da stvara ova antitijela. Na koji to način vakcine postižu? RNK je genetski materijal koji daje instrukcije našim ćelijama da proizvode protein. RNK u vakcinama se nalazi u omotaču napravljenom od masnih čestica koje ga štite od specijalnih ćelija imunog sistema, nazvanih dendritske ćelije. Kada se jednom nađe u ovim ćelijama, RNK ne ulazi u njihovo jezgro direktno, niti ima interakciju sa DNK, već ostaje u pseudo plazmi, sa ostalim RNK molekulima, čekajući da stvori enzime koji su našem tijelu potrebni. Kada ribozom 'pročita' RNK vakcinu, stvaraju se djelići proteina na površini virusa."

Putem limfe, ovi djelići putuju kroz organizam i "alarmiraju" druge ćelije imunog sistema.

"Neke od ovih ćelija (T, B ćelije) stvaraju antitijela koja savršeno 'odgovaraju' površinskim proteinima na virusu. Druge, stimulisane proteinskim delovima nazvanim citotoksične T ćelije, mogu da ubiju ćelije inficirane virusom. Tako da, kada korona virus pokuša da nas inficira, naš imuni sistem je spreman. Odmah ga prepoznaje, neutrališe i uništava, prije nego što uopšte dođemo u rizik da se razbolimo", objašnjeno je u videu.