Kanada

Kada se prije dvije godine Roger Ellis (64) razbolio, njegova je porodica mislila da je doživio srčani udar. Ljekari su brzo isključili tu mogućnost, a nekoliko dana kasnije doživio je napadaj, prenosi Guardian.

Sljedećih sedmica, umirovljeni industrijski mehaničar, iz kanadskog grada Bathursta, u pokrajini New Brunswick, postajao je sve zabrinutiji i dezorijentiraniji. Stanje mu se naglo pogoršavalo. U prva tri mjeseca u bolnici gubio je kilograme i morao je jesti na sondu te koristiti invalidska kolica.

“Zamalo smo ga izgubili nekoliko puta”, rekao je njegov sin Steve.

Doktori su bili zatečeni. Isključili su epilepsiju, moždani udar, Creutzfeldt-Jakobovu bolest, autoimuni encefalitis i rak. Roger je proveo više od godinu dana u bolnici prije nego što je prebačen u starački dom.

"Nažalost, samo smo prihvatili činjenicu da nećemo znati od čega boluje sve dok ne umre", rekao je Ellis.

Roger za sada ostaje u staračkom domu, a njegova porodica vjeruje da je dio grupe ljudi koji pate od misteriozne progresivne neurološke bolesti.

Slučajevi, uglavnom koncentrirani u rijetko naseljenom području New Brunswicka, zbunili su stručnjake, a misterij je potaknuo žestoki sukob između dužnosnika koji sugeriraju da slučajevi nisu povezani, i naučnika koji su tvrdili da su svi mogli biti izazvani čimbenicima iz okoliša ili zagađivačima.

Žrtve doživljavaju neobjašnjive bolove, grčeve i promjene u ponašanju, rekao je neurolog Alier Marrero. Mnogi su tada pokazivali znakove kognitivnog pada, trošenje mišića, slinjenje i cvokotanje zubima te zastrašujuće halucinacije.

Do sada je javno priznato 48 slučajeva, ali dužnosnici upoznati s istraživanjem rekli su za Guardian da broj oboljelih sada premašuje brojku od sto.

Službenici javnog zdravstva pratili su slučajeve gotovo godinu dana i dali su malo naznaka da su blizu rješenja. No, u iznenadnom preokretu događaja, ministrica zdravstva New Brunswicka, Dorothy Shephard, objavila je na konferenciji za novinare krajem listopada da epidemiološko istraživanje nije pronašlo nikakve značajne dokaze da bi bilo koja poznata hrana, ponašanje ili izloženost okolišu mogli biti uzrok ove bolesti.

Konferencija za novinare uslijedila je nakon kontroverznog dokumenta koji je predstavljen Kanadskom udruženju neuropatologa, u kojem se tvrdi da je osam smrtnih slučajeva zbog ove misteriozne bolesti pogrešno pripisano već poznatim bolestima, kao što su Alzheimerova bolest i rak. Dužnosnici pokrajine New Brunswick došli su do zaključka da bi se moglo raditi o zapravo nepovezanim slučajevima. No, iznenadni pomak u slučaju izazvao je zabrinutost među obiteljima žrtava koje smatraju da se pokrajina žuri proglasiti slučaj zatvorenim.

"To je bio samo dokaz koliko su pokrajinske vlasti bile nekompetentne i neorganizirane", rekao je Roger Ellis.

"Šteta što moj otac i mnogi drugi oboljeli te njihove obitelji moraju sudjelovati u ovom neredu", dodao je.

Ovaj je događaj pokazao koliko je narušen odnos između pokrajinskih i saveznih zdravstvenih vlasti, od kojih je zatraženo da ne pomažu u istrazi. Također, onemogućeno im je testiranje uzoraka tkiva preminulih pacijenata.

Osoblje u kanadskoj agenciji za javno zdravstvo izjavilo je da su ostali šokirani tiskovnom konferencijom i kontroverznim dokumentom prema kojem ne postoji povezanost među misterioznim slučajevima - te su doveli u sumnju sugestiju pokrajine. "To je bilo nevjerojatno", rekao je jedan znanstvenik za Guardian.

„Čak i laik shvaća da nikada nećete ništa pronaći gledajući sam fenomen. Morate imati kontrolnu grupu... To je bila samo početnička epidemiologija", zaključio je.

Stanovnici su se prvi put susreli s tajanstvenom bolešću prije gotovo godinu dana, kada su stručnjaci iz javnog zdravstva zamolili liječnike da paze na simptome slične Creutzfeldt-Jakobovoj bolesti (CJD) – rijetke, smrtonosne bolesti mozga uzrokovane deformiranim proteinima poznatima kao prioni.

No, krajem listopada, dokument koji je predstavio dr. Gerard Jansen iz Kanadske udruge neuropatologa šokirao je obitelji, sugerirajući da je osam žrtava umrlo od nepovezanih bolesti mozga. "Nedvosmisleno smo tražili da se ta studija povuče i da se izda isprika", rekla je Kat Lanteigne, voditeljica neprofitne zagovaračke grupe BloodWatch. "Svaki pojedini znanstvenik s kojim je naša organizacija ikada surađivala ili kojem se obratila apsolutno je užasnut." Jansenov rad također je osudila kanadska agencija za javno zdravstvo, koja ga je optužila za nepropisno korištenje privatnih podataka.

Jansen je rekao kako podaci nisu vlasništvu kanadske agencije za javno zdravstvo te da su se kolege, nakon predstavljanja nalaza, "jednoglasno složili s mojim nalazima u svih osam obdukcija i mojim zaključcima", rekao je.

No, i neki drugi znanstvenici su doveli u sumnju Jansenovo otkriće.

Porodice i naučnici također su zabrinuti zbog očitih napora vlade New Brunswicka da se distancira od Marrera, neurologa koji je prvi otkrio postojanje ove misteriozne bolesti.

Ministrica zdravstva New Brunswicka Dorothy Shephard, nedavno je rekla novinarima da je bilo "problema" u procesu izvještavanja koji su doveli do eskalacije situacije. Tvrdi da je Marrero prilikom otkrivanja ove bolesti radio sa saveznim naučnicima, kao i neurolozima iz drugih provincija, prenosi Jutarnji.

Očekuje se da će druga istraga, koju vodi povjerenstvo neurologa iz cijele pokrajine, ali koje vjerojatno ne uključuje neurologa Morrera, objaviti drugo izvješće početkom sljedeće godine nakon pregleda 48 pacijenata, od kojih je gotovo sve liječio Marrero.

“Čini se da ga stvarno diskreditiraju bez korištenja njegova imena”, rekao je Ellis. “Ovo je neprihvatljivo. Od svih ljudi, on je bio najkomunikativniji ovih posljednjih nekoliko mjeseci. Njegova radna etika i njegova profesionalnost i empatija jednostavno su vrhunski.”

Ellis kaže da bi javnost i dalje bila u mraku, da nije bilo curenja dopisa prošle godine.