Tvrdnje ljekara

Ako mislite da vas nije zaobišao virus, pratite ove simptome. Ne osjećate se dobro ali ne znate je li u pitanju alergija, gripa ili COVID?

Prema riječima dr. Inci Yildrima sa univerziteta Yale, čini se da delta-soj malo drugačije utječe na simptome.

Stručnjak za viruse dr. Tim Spector, smatra da ovaj soj djeluje drugačije i da stoga moramo biti jako oprezni čak ako se i simptome jave u blagom obliku. Ako se ne osjećate dobro, ostanite kod kuće i testirajte se, a nastavite čitati kako biste znali na vrijeme prepoznati simptome delta-soja.

Glavobolja


Yildirim pojašnjava kako je ovo jedan od glavnih simptoma, a često je imao prilike vidjeti pacijente koje je mučila glavobolja upravo radi delta-soja. “Vidjeli smo dosta problema s glavoboljom kod oboljelih od Covida, a to uključuje i varijacije – od tromboze do raznog kardiovaskularnih oboljenja”.
Bolno grlo

Prema tvrdnjama doktorice Yildirim, bolno grlo je jedan od potencijalnih simptoma infekcije koronavirusom, ali nije najčešći.

Curenje nosa


Iako je ovo najčešće simptom prehlade, javlja se i kod osoba koje su zaražene delta-sojem, smatra liječnik. “Simptomi alergije isto mogu utjecati na ovo promjenu, ali i sinusi i pluća. Može se javiti kihanje, začepljenje nosa, kašalj, zviždanje u prsima ili gubitak daha”, dodaje Dr. Arveen Bhasin sa Mayo klinike.

“Neki od ovih simptoma se mogu preklapati s COVID-om, a vidjeli smo do sad puno pacijenta koji kašlju, curi im nos, teško dišu ili ih muči jak umor – sve to mogu biti simptomi alergije ali i COVID-a. Ali kada je u pitanju COVID, pacijenti će često imati temperaturu, gubitak okusa i mirisa, bol u mišićima, mučninu u proljev, što se ne viša kod alergija“, dodaje.

Možete imati temperaturu


Povišena ili visoka temperatura je jedan od glavnih simptoma COVID-a, a često se prijavljuje i kada je u pitanju delta-soj. Normalna tjelesna temperatura mjerena u usnoj šupljini kreće se između 36,8°C (plus-minus 0,4°C). Najniže vrijednosti u većine osoba mjere su u 6 sati ujutro a najviše vrijednosti mjere su između 16 i 18 sati poslijepodne. Najveća normalna tjelesna temperatura izmjerena u usnoj šupljini u 6 sati ujutro je 37,2°C, a najveća normalna tjelesna temperatura izmjerena u usnoj šupljini u 18 sati poslijepodne je 37,7°C.

Vrijednosti mjerene iznad navedenih smatraju se povišenom tjelesnom temperaturom.

Simptomi postaju ozbiljniji


Jedan od ključnih signala da se radi o delta soju je upravo ozbiljnost simptoma. Oni mogu biti izuzetno jaki, a za ovaj se soj virusa smatra da je duplo zarazniji od ostalih varijanti i da će češće zbog njega osobe završiti na bolničkom liječenju. Oni koji nisu vakcinisani su naravno u puno većem riziku od hospitalizacije ali i smrtnog ishoda.