Studija o čudnom slučaju

Navodno je utvrđeno da je osoba (koja je uspjela izliječiti rak) imala koronavirus najmanje 335 dana što je najduži ikad dokumentirani slučaj infekcije COVID-19 do sada, objavljeno je u novoj studiji*.

Pacijentica, 47-godišnja žena koja nije imenovana, prvo je hospitalizirana s COVID-om u kampusu Nacionalnog instituta za zdravlje u Bethesdi, Maryland, u proljeće 2020, izvijestile su Science News.

Nakon deset mjeseci, tokom kojih je pokazala blage ili nikakve simptome koronavirusa, njeni su ljekari otkrili da je i dalje pozitivna na virus.

Žena je bila imunološki oslabljena nakon uspješnog liječenja karcinoma krvi prije tri godine, zbog čega je imala nizak nivo B ćelija koje proizvode antitijela, navodi se u studiji.

Žena je i dalje imala pozitivan test na koronavirus, pa su njeni ljekari mislili da su testovi "lažno" pozitivni u smislu da otkrivaju bezopasne dijelove virusa koji su ostali nakon završetka infekcije.

Ipak, kada je ženino virusno opterećenje ponovno poraslo ovog marta, ljekari su sekvencirali genom njenog virusa. Utvrdili su da je vrlo sličan koronavirusu koji je imala deset mjeseci ranije, ali da nije sličan nijednom soju koji je tada cirkulirao u općoj populaciji, navodi se u studiji.

Žena je liječena i konačno je izliječila infekciju u aprilu, 335 dana nakon prvog testiranja. Njeni testovi na COVID sada su negativni.

Ove vrste studija pomažu naučnicima razumjeti kako se virus razvija. Na primjer, studija o ženi s HIV-om koja je imala koronavirus 216 dana pokazala je da je on u njoj mutirao najmanje 30 puta.

*Studija je objavljena u preprintu na stranici MedRxiv ranije ovog mjeseca i nije recenzirana.