...

Britanski dužnosnici pomno prate novu mutaciju delta varijante koronavirusa koja uzrokuje sve veći broj infekcija.

Delta je dominantna varijanta u Velikoj Britaniji, ali posljednji službeni podaci ukazuju na to da je 6 posto genetski sekvenciranih slučajeva COVID-a ova, nova mutacija.

AY.4.2 varijanta, koju neki nazivaju "delta plus", sadrži mutacije koje bi mogle omogućiti virusu da bolje opstane. U toku su analize kako bi se razumjelo koliko prijetnju nam ova mutacija može predstavljati.

BBC napominje da se mutacija još ne smatra tzv. zabrinjavajućom varijantom ili varijantom koja se prati - kategorije dodijeljene mutacijama i nivoom rizika koje predstavljaju.

Šta je AY.4.2?

Postoje hiljade različitih mutacija - ili varijanti - koronavirusa koje kruže svijetom. Virusi mutiraju cijelo vrijeme, pa ne čudi pojava novih verzija.

Originalni delta soj klasificiran je kao zabrinjavajuća varijanta u Velikoj Britaniji u maju 2021. nakon što je pretekla alfa varijantu i postala dominantna vrsta koronavirusa.

No, u julu 2021. stručnjaci su identificirali i AY.4.2.

Ta mutacija delte od tada se polako širi. Uključuje neke nove mutacije koje utječu na protein šiljka, koji virus koristi za prodiranje u naše ćelije. Zasad nema naznaka da je posljedica ovih promjena prenosiviji virus, ali to stručnjaci proučavaju.

Naučnici neprestano provjeravaju ima li novih genetskih promjena u koronavirusu. Neke su nove varijante zabrinjavajuće, ali mnoge su beznačajne. Velika Britanija prednjači u provedbi ovih vitalnih laboratorijskih analiza i praćenja - do sada su završili više od milion testova.

Prvi korak je odabir novih sojeva vrijednih promatranja, poput ovog novog izdanka - AY.4.2. Zatim, ako postoji snažna sugestija da bi genetske promjene mogle učiniti virus zaraznijim, klasificira se kao varijanta koja se istražuje i vrši se više provjera. Ako postane jasnije da bi mogao biti prenosiviji i izbjeći dio izgrađenog imuniteta, ili potencijalno izazvati ozbiljniju bolest, premješta se u varijantu zabrinjavajuće kategorije. Toj kategoriji pripada Delta.

Šta kaže nauka

U ovoj fazi stručnjaci ne misle da će AY.4.2 vjerojatno zaživjeti - pa bi s vremenom mogao izgorjeti i ispustiti popis za praćenje.

Profesor Francois Balloux, direktor Instituta za genetiku Univerziteta u Londonu, rekao je: "To je potencijalno neznatno zarazniji soj, što nije ništa u usporedbi s onim što smo vidjeli s alfom i deltom, koji su bili otprilike 50 do 60 posto više prenosivi. Dakle, govorimo o nečemu prilično suptilnom što je trenutno pod istragom. Vjerojatno će biti i do 10 posto više prenosivih."

"U ovoj fazi rekao bih, čekamo i posmatramo, nema panike. Moglo bi biti malo, suptilnije transmisivno, ali to nije nešto apsolutno katastrofalno kao što smo ranije vidjeli."

Nekoliko slučajeva ove mutacije je također identificirano u SAD-u. Bilo ih je u Danskoj, ali su se nove infekcije s AY.4.2 od tada smanjile.

Velika Britanija već nudi "zimske doze" vakcine protiv COVID-a osobama u rizičnim grupama kako bi se osigurala njihova potpuna zaštita od koronavirusa.