REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Zabrinutost da bi vakcina protiv COVID-19 mogla uzrokovati neplodnost jedan je od razloga zašto ljudi izbjegavaju vakcinaciju.

Iako nema dokaza da bilo koja od vakcina protiv koronavirusa izaziva probleme s plodnošću, teški COVID-19, ima potencijal za to, kažu stručnjaci za reprodukciju, pa vakcinacija postaje još važnija, piše nbcnews.com.

Postoje dokazi koji ukazuju na to da infekcija SARS-CoV-2 ima potencijal utjecati i na plodnost muškaraca i žena, i zasigurno na zdravlje trudnoće nekoga zaraženog. Istovremeno nema dokaza da vakcina ima negativan utjecaj na plodnost muškaraca ili žena – kaže dr. Jennifer Kawwass, reproduktivna endokrinologinja i vanredna profesorica na Medicinskom fakultetu Univerziteta Emory u Atlanti.

Naučnici su od početka pandemije proučavali učinke COVID-19 na ljudski reproduktivni sistem.

Iako nema dokaza da se COVID-19 može prenijeti spolnim putem, istraživanja sugeriraju da su ćelije u reproduktivnom sistemu izvedive mete za virus, jer nose neke od receptora na koje se koronavirus mora vezati da bi ušao u ćelije.

Ideja da bi virus mogao uzrokovati neplodnost nije bez presedana.

- Imamo historijske dokaze da postoje određeni virusi koji će vjerovatnije utjecati na mušku ili žensku plodnost – kazala je Kawwass.

Primjera radi, humani papiloma virus (HPV), hepatitis B, hepatitis C i HIV infekcije povezani su sa smanjenom plodnošću.

- Nejasno je, međutim, bi li respiratorni virus, poput koronavirusa, mogao imati isti učinak. No, činjenica da muški i ženski reproduktivni organi imaju receptore koje cilja koronavirus, znači da je sasvim vjerovatno da bi virus mogao uzrokovati probleme s plodnošću – kazala je Kawwass.

Štaviše, poznato je da simptomi COVID-19, prvenstveno temperatura viša od 39 stepena Celzijusa tokom najmanje tri dana, uzrokuju probleme s plodnošću, osobito kod muškaraca.
Dr. Eve Feinberg, reproduktivna endokrinologinja i vanredna profesorica na Univerzitetu Northwestern, svakodnevno radi s pacijentima s problemima plodnosti.

Kaže da, iako ne misli da sam virus direktno dovodi do neplodnosti, primijetila je da su neki od njenih muških pacijenata doživjeli neplodnost zbog niskog broja spermija nakon što su imali COVID-19.

- Ali, prerano je i teško reći jesu li imali nizak broj spermija prije infekcije - dodala je Feinberg.

Simptomi bolesti, a ne sam virus, mogli bi biti odgovorni za probleme sa začinjanjem djece.

- Svaka infekcija, naročito ona s visokom temperaturom, može utjecati na proizvodnju spermija i na ovulaciju – kazala je dr. Marcelle Cedars sa Univerziteta California.

Istraživanje, pod nazivom Understanding the cross-talk between mediators of infertility and COVID-19, objavljeno je u časopisu Reproductive Biology.