COVID-19

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže kako bi nova radna grupa mogla biti posljednja prilika za otkrivanje porijekla koronavirusa.

Predložila je 26 stručnjaka koji će se priključiti Naučno-savjetodavnoj grupi za porijeklo novih patogena (Sago).

Više od godinu i po otkad je virus otkriven u kineskom gradu Wuhanu, odgovor na pitanje kako se prvi put pojavio ostaje nejasan.

Grupa će razmotriri je li virus životinjskog prijekla prešao na ljude na tržnicama u Wuhanu ili je iscurio u laboratorijskoj nesreći. Kina snažno opovrgava drugu teoriju.

U februaru je tim WHO-a zadužen za istraživanje porijekla Covid-19 odletio u Kinu i zaključio da je virus vjerovatno došao od šišmiša, ali da je potrebno više rada, piše BBC.

Međutim, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a, kasnije je izjavio da je istragu otežao nedostatak podataka i to što Kina nije bila transparenta.

Predloženi članovi grupe Sago uključuju i šest stručnjaka koji su posjetili Kinu kao dio prethodnog tima. Osim koronavirusa, Sago će se pozabaviti i porijeklom drugih visokorizičnih patogena.

- Razumijevanje odakle dolaze novi patogeni bitno je za sprječavnje budući izbijanja pandemija - kazao je dr. Tedros.

U zajedničkom uvodniku časopisa Science, dr. Tedros i drugi dužnosnici WHO -a rekli su da se "laboratorijska nesreća ne može isključiti".

Michael Ryan, direktor WHO -a za hitne slučajeve, rekao je da je Sagov rad možda "posljednja prilika da se shvati porijeklo ovog virusa".

Nova grupa se formira nakon što je CNN izvijestio da se Kina sprema testirati desetke hiljada uzoraka banke krvi uzetih u prvim mjesecima pandemije.

No, Chen Xu, kineski ambasador u UN-u u Ženevi, rekao je da Sagov rad ne treba "politizirati".

- Vrijeme je za slanje timova na druga mjesta - rekao je.

Faktor/BBC