OBEĆAVAJUĆI REZULTATI

Električni implantat koji se nalazi u lobanji i povezan je s mozgom mogao bi otkriti i liječiti tešku depresiju, uvjereni su američki naučnici nakon obećavajućih rezultata kod prvog pacijenta.

Sarah, koja ima 36 godina, uređaj je postavila prije više od godinu i kazala je da joj je to promijenilo život.

Pakovanje veličine kutije šibica u njenoj glavi uvijek je "uključeno", ali samo daje impuls kada osjeti da bi to moglo zatrebati.

Eksperimentalna studija opisana je u časopisu Nature Medicine.

Naučnici sa Unicerziteta California u San Franciscu naglašavaju da je prerano reći može li to pomoći drugim pacijentima, poput Sarah, s teško liječivom depresijom, a planiraju napraviti još ispitivanja.

Sarah je prva osoba koja je imala eksperimentalnu terapiju, piše BBC.

Posljednjih godinama imala je niz neuspjelih tretmana, uključujući antidepresive i elektrokonvulzivnu terapiju. Operacija može zvučati zastrašujuće, ali Sarah je rekla da je mogućnost da dobije "bilo kakvo olakšanje" bolja od mraka koji je proživljavala.

- Iscrpila sam sve mogućnosti liječenja. Moj svakodnevni život postao je toliko ograničen. Svaki dan sam se osjećala mučeno. Jedva sam se kretala ili išta radila - kazala je.

Operacija je uključivala bušenje malih rupa u lobanji kako bi se tu smjestile žice koje bi nadzirale i stimulirale njen mozak. Kutija s baterijom i generatorom impulsa bila je ugurana u kost ispod tjemena i kose. Postupak je trajao cijeli radni dan i obavljen je pod općom anestezijom, što znači da je Sarah sve vrijeme bila bez svijesti. Kada se probudila, kaže da se osjećala euforično.

- Kada je implantat prvi put uključen, život mi se okrenuo prema gore, opet je bio ugodan. U roku od nekoliko sedmica misli o samoubistvu su nestale - istakla je.

Godinu kasnije, Sarah je dobro, bez nuspojava.

- Uređaj je držao moju depresiju podalje, dopuštajući da se vratim svom "najboljem ja" i obnovim život vrijedan življenja.

Istraživačica dr. Katherine Scangos, koja je psihijatrica na Univerzitetu, rekla je da je inovacija omogućena lociranjem "krugova depresije" u Sarinom mozgu.

- Pronašli smo jedno mjesto, područje koje se zove ventralni striatum, gdje je stimulacija dosljedno eliminirala njen osjećaj depresije. Također smo pronašli područje aktivnosti mozga u amigdali koje je moglo predvidjeti kada su njeni simptomi bili najteži - istakla je.

Naučnici kažu da je potrebno mnogo više istraživanja kako bi se testirala eksperimentalna terapija i utvrdilo može li pomoći više osoba sa teškom depresijom, a možda i drugim stanjima.